Combustibil din apă şi soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii au creat un organism care produce motorină cu ajutorul soarelui, al apei şi al dioxidului de carbon. Reprezentanţii companiei de biotehnologie Joule Unlimited susţin că pot produce motorină şi etanol, la cerere, în cantităţi foarte mari.

Cercetătorii din cadrul firmei americane au declarat că pot produce combustibil care să alimenteze motoarele cu reacţie folosind aceleaşi ingrediente care fac iarba să crească. Potrivit „The Daily Mail", ei spun că pot produce acest combustibil la costuri comparabile cu cele pentru cei mai ieftini combustibili fosili. Cei de la Joule au eliminat intermediarul care creştea substanţial costurile. Este vorba de „biomasă", tonele de porumb sau de alge care trebuie cultivate, recoltate şi distruse pentru a se extrage un combustibil care trebuie apoi tratat şi rafinat.

Cercetătorii au creat în laborator organisme care secretă produsul complet (combustibil) şi trăiesc continuând să-l producă în cantităţi mari. Acestea sunt proiectate pentru a capta lumină solară şi dioxid de carbon, apoi produc şi secretă etanol sau hidrocarburi - bază a diferiţi combustibili, precum motorina - ca un produs secundar al fotosintezei.

Tehnologie nedovedită

Producătorii descriu invenţia ca „independenţă energetică", deşi mulţi sunt încă sceptici. „Dacă avem dreptate măcar pe jumătate, acest lucru revoluţionează cea mai mare industrie din lume, cea de petrol şi gaze. Şi dacă avem dreptate, nu există niciun motiv ca această tehnologie să nu schimbe lumea", spune Bill Sims, director executiv.

Timothy Donohue, cercetător la Universitatea Wisconsin-Madison, spune că cei de la Joule trebuie să demonstreze că tehnologia poate fi folosită pe scară largă. Probabil că poate funcţiona, dar întrebarea este dacă „va funcţiona". Bill Sims ştie însă că „există întotdeauna sceptici când vine vorba de tehnologii revoluţionare". 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite