Coloranţii alimentari cresc nivelul de hiperactivitate la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, au testat efectul pe care îl au coloranţii şi aditivii alimentari asupra copiilor. Ei au descoperit că substanţele folosite în

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, au testat efectul pe care îl au coloranţii şi aditivii alimentari asupra copiilor. Ei au descoperit că substanţele folosite în producţia alimentară pentru ameliorarea gustului, aspectului sau culorii duc la creşterea hiperactivităţii celor mici.

O parte din copiii participanţi la studiu au primit cocktailuri de aditivi alimentari prezenţi în mod obişnuit în produsele alimentare, cealaltă parte a primit simple sucuri de fructe. Studiul, coordonat de Food Standards Agency (Agenţia pentru Securitatea Alimentelor din Marea Britanie), confirmă, spun cercetătorii, rezultatele analizelor precedente efectuate asupra copiilor hiperactivi - cu tulburări deficitare de atenţie/hiperactivitate (sindromul ADHD - n.r.).

"Am demonstrat efectul negativ al aditivilor alimentari asupra comportamentului copiilor hiperactivi cu vârste cuprinse între 3 şi 9 ani", a declarat cercetătorul Jim Stevenson, unul dintre autorii studiului. El a indicat că aditivii alimentari nu au efect negativ doar asupra copiilor cu ADHD, ci şi asupra populaţiei generale. "În general, copiii cărora li s-au administrat aditivi s-au apropiat cu circa 10% de definiţia copilului hiperactiv", a precizat Stevenson. La studiu au participat 153 de copii cu vârsta de trei ani şi 144 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 9 ani.

Cocktailul de aditivi alimentari a conţinut un conservant, benzoatul de sodiu (E211) şi diferiţi coloranţi alimentari, precum galben auriu (E110), azorubina (E122), tartrazina (E102), ponceau 4R (E124), quinolina (E104) şi roşu alura (E129). Hiperactivitatea este asociată cu tulburări de concentrare şi atenţie şi cu dificultăţi în a acumula anumite cunoştinţe, precum scrisul, cititul sau socotitul. Numai în Statele Unite, numărul copiilor cu ADHD s-a triplat în ultimii 25 de ani, atingând cifra de 2,84 de milioane în perioada 2001-2002.
(Magda Şerban)

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite