Colegul de la serviciu, al doilea partener?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îţi petreci mai bine de jumătate din zi nu cu familia, ci la serviciu. Când apare un coleg de sex opus de care devii mai apropiat decât în mod obişnuit, lucrurile se pot complica. „Soţia“ sau „soţul de la serviciu“ este un subiect pe care puţini îl recunosc. La o discuţie mai relaxată, mulţi sunt cei care povestesc că au trecut printr-o experienţă de acest gen.

Ajungi să îi cunoşti mai mult pe cei cu care împarţi biroul decât pe cei cu care împarţi aceeaşi casă. Uneori se întâmplă ca persoana cu care lucrezi cel mai bine să fie de sex opus. De la un proiect reuşit se ajunge de cele mai multe ori la cele 15 minute petrecute împreună la cafea, la prânzuri cu flirturi şi la confidenţe.

Totul cu o limită, pentru că seara, când ajunge la casa lui, fiecare îşi reia viaţa de familie. Psihologii spun că persoanele cu vârste între 20 şi 40 de ani sunt cele mai tentate să aibă o astfel de relaţie. Aceştia ajung să vadă în colegul de la serviciu completarea partenerului de acasă, chiar dacă relaţia rămâne una platonică. În cazul bărbaţilor, limita de vârstă poate urca până la 45 de ani.

Stârnesc gelozie

Maria şi Cosmin au trecut printr-o astfel de etapă. S-au împrietenit la serviciu. Ajunseseră nedespărţiţi, după cum povestesc cei doi. Toată lumea credea că relaţia lor a depăşit de mult graniţele prieteniei pentru că se comportau ca un cuplu. „Între noi nu a fost niciodată o relaţie de iubire. Pur şi simplu ne înţelegeam perfect. Ne puteam spune orice şi eram alături unul de celălalt, la bine şi la rău“, povesteşte Maria.

„Eram aşa la serviciu. După ce ajungeam acasă, fiecare avea viaţa lui. Eu am avut ceva probleme cu iubita mea. Credea că o înşel. Şi Maria mi-a spus că prietenul ei era cam gelos“, îşi aminteşte, la rândul său, Cosmin. Relaţia lor de „căsnicie“ la locul de muncă a luat sfârşit când Cosmin şi-a schimbat serviciul.

Soarta i-a adus însă din nou împreună câţiva ani mai târziu, când au ajuns amândoi în aceeaşi instituţie. Au trecut prin aceeaşi situaţie. Dar povestea s-a sfârşit din nou când Maria şi-a schimbat locul de muncă.

Neplăceri acasă

Totul începe de la un proiect comun prelungit firesc cu un prânz împreună. Mulţi ajung să-şi povestească întreaga viaţă. Un flirt zilnic şi cam atât. Sunt şi cazuri în care „soţia“ sau „soţul“ de la serviciu a distrus căsnicia de acasă.  Ioana, o tânără de 23 de ani din Capitală, îşi aminteşte cum relaţia sa apropiată cu un coleg i-a stricat viaţa de cuplu.

„Prietenul meu nu mai era atent cu mine. Mesaje de la el nu mai primisem de luni întregi. Îmi amintesc că toată povestea cu Sorin, colegul meu, a început de la un mic flirt. Apoi, mesaje în fiecare seară ce i-au dat de bănuit prietenului meu“, spune Ioana. Cu Sorin nu a trecut niciodată o limită, chiar dacă împărţeau aceeaşi pizza la serviciu, iar locurile din sala de şedinţe erau întotdeauna alăturate.

Uneori Ioana îi povestea lui Sorin problemele pe care le avea cu prietenul ei. „Deci nu era nimic de ascuns. Îl consideram un confident bun“, se justifică tânăra. Acum Ioana şi Sorin sunt tot colegi, dar relaţia dintre ei s-a răcit de când Ioana a decis să „se potolească“.

„Soţia de la serviciu“ devine cea oficială

Sunt şi cazuri în care „soţia de la serviciu“ se transformă în cea oficială. Mihai, un tânăr din Ploieşti, a trăit asta pe pielea lui.

„Am avut o prietenă cu care, la început, îmi umpleam timpul liber la muncă -  mâncam împreună, vorbeam pe messenger, mai ieşeam la o cafea... Dar asta n-a durat prea mult pentru că,  fără să vrem, am început să ne placem prea mult unul pe celalalt. Din «soţia de la serviciu» devenise soţia şi atât. Aveam o relaţie ca toate celelalte, nu mai era flirt. Am şi ţinut destul de mult unul la altul, dar balonul de săpun s-a spart repede”, povesteşte el.

image

Un coleg de serviciu ne poate oferi ce nu avem în relaţia de acasă  Foto: Florin Ardelean

De cele mai multe ori, cei care trec o dată printr-o experienţă de acest gen încearcă pe viitor să o evite şi să nu se mai apropie de un coleg de serviciu de sex opus, cred specialiştii. 

O conexiune cu avantaje şi dezavantaje

O relaţie apropiată cu un coleg sau cu un prieten de sex opus nu înseamnă neapărat o ameninţare pentru relaţia de cuplu.
Puţini sunt cei ale căror nevoi fizice, psihice, emoţionale, intelectuale şi spirituale pot fi satisfăcute de o singură persoană de sex opus.

Mai ales că, de obicei, partenerii din relaţiile de cuplu au temperamente opuse. Acest lucru nu înseamnă că vor căuta ceea ce le lipseşte într-o altă relaţie intimă, crede Rowan Pelling, specia­listul în probleme de cuplu al cotidianului britanic „The Daily Mail“. Aceasta consideră că o relaţie de prietenie între un bărbat şi o femeie poate fi chiar un sprijin pentru relaţiile de cuplu ale acestora.

Întrebări lămuritoare

„Cunosc o persoană care este căsătorită de 25 de ani, dar care se bazează pe un prieten bărbat când vine vorba de  inteligenţa emoţională“, povesteşte Pelling. Soţul acestei persoane este un englez autentic căruia îi e aproape imposibil să spună „te iubesc“ şi care nu observă niciodată când partenera sa îşi schimbă coafura sau îşi cumpără o rochie nouă, mai spune specialista.

Cazul acestei femei, care de opt ani ia prânzul cu un bun amic, nu este cu nimic special. „Eu încă mai iau masa din când în când cu un fost coleg de serviciu. Suntem prieteni cu partenerii fiecăruia, deci nu sunt sentimente implicate“, povesteşte Pelling propria sa experienţă.

Există totuşi şi riscuri. „Întrebarea-cheie este dacă nu te deranjează că soţia ta reală ştie despre prânzurile tale cu această prietenă. Este prietena ta încântată ca soţul ei să ştie? Dacă răspunsul este «nu», atunci eşti pe cale de a trece limita”, îi sfătuieşte Rowan Pelling pe cei care se află în această situaţie.

De ce ne apropiem de un coleg

Ajungem să avem o relaţie apropiată cu colegul de la serviciu pentru că împărţim aceleaşi momente plăcute şi neplăcute de la muncă, spun specialiştii. Motivele sunt însă mult mai complexe.

-Proiectele comune la care doi colegi lucrează îi fac să-şi descopere punctele asemănătoare. Orele multe petrecute împreună îi apropie.

-În cazul în care cei doi fac o echipă bună din punct de vedere profesional, iar acest lucru le aduce avantaje, relaţia devine şi mai apropiată.

-Împart nemulţumirile legate de salariu, de comportamentul colegilor sau al şefilor. Împart bârfele de la serviciu. De la discuţii legate de felul în care reacţionează şeful se ajuge la altele mult mai personale.

-Flirturile nevinovate îi fac pe cei implicaţi în relaţii de câţiva ani să se simtă din nou adolescenţi.

O prietenie trecătoare pentru femei

Relaţii apropiate de prietenie între două persoane de sex opus nu se pot naşte numai la locul de muncă, spun specialiştii. Pot apărea între doi colegi de facultate sau între două persoane care frecventează acelaşi grup de prieteni. „Relaţiile de prietenie se nasc atunci când două persoane au pasiuni şi preocupări comune. Pentru o relaţie de cuplu este nevoie de mai mult: de atracţie fizică, de pasiune“, spun specialiştii în terapii de cuplu.

De obicei, prietenia dintre un bărbat şi o femeie durează câteva luni, maximum câţiva ani. Adevăratele prietenii durabile sunt cele între persoane de acelaşi sex. „Este un mit că unele femei se simt mai bine în compania bărbaţilor. Acest lucru este valabil doar atunci când sunt tinere şi sunt admirate de aceştia“, consideră psihologii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite