Coco a cucerit Antarctica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coco Popescu este prima alpinistă din lume care a urcat pe cei mai înalţi vulcani de pe cele şapte continente. Acesta nu este singurul record atins în această perioadă de tânăra româncă, în vârstă de doar 16 ani.

Ea este şi prima alpinistă care a cucerit Mount Sidley, cel mai înalt Vulcan al Antracticii, dar şi cea mai tânără sportivă care a urcat un alt vârf cunoscut din Antarctica, Mount Vinson. Coco a făcut parte din prima echipă de alpinişti care a urcat vreodată pe Mount Sidley, alături de alpiniştii Alex Abramov, Mario Trimeri şi Scott  Woolams. 

„La ascensiunea pe ­Vinson eram fascinată de frumuseţea Antarcticii şi totul a decurs foarte repede", povesteşte Coco. Expediţia pe Mount Sidley nu a fost însă la fel de uşoară.

„Eram conştienţi că suntem prima echipă care urcă pe acest munte şi am simţit acest lucru când am căutat, prin încercări repetate, ruta către vârf", mai spune alpinista. Bucuria premierei a fost însă pe măsura dificulăţilor întâmpinate. „Pe creastă eram legaţi în coardă şi, în mod firesc, am fi ajuns într-o anumită ordine pe vârf. Aşa că ne-am aşteptat unii pe alţii şi am pus piciorul pe vârf în acelaşi timp, împărţind bucuria", îşi aminteşte tânăra. 

Urmează Everest

Coco Popescu a început expediţia în Antarctica la 24 decembrie şi a finalizat-o în urmă cu două zile. Alpinista a plecat să cucerească cei mai înalţi vulcani alături de tatăl ei, Ovidiu Popescu, şi de un coleg de la Clubul Montan Altitudine, Radu Teodorescu.

Ea a ajuns în Punta Arenas din Chile la 26 decembrie, iar după trei zile s-a despărţit de cei doi alpinişti români pentru a se alătura echipei alpinistului rus Alex Abramov, preşedintele 7 Summits Club.

Cu cele două vârfuri cucerite zilele trecute, Coco a strâns opt recorduri de vârstă, iar următorul ei obiectiv este Everestul, cel mai înalt vârf din lume (8.844 de metri). La întoarcerea din Antarctica, alpinista va începe antrenamentul de altitudine în America de Sud, iar în perioada mai-iulie 2011 are planificată expediţia pe Everest. 

Cine e tânăra alpinistă

Coco Popescu s-a născut la Râşnov şi escaladează munţi de la 6 ani. La 11 ani a urcat în Alpi, iar un an mai târziu a cucerit vârful Kalapatar, în Nepal.

La sfârşitul lui 2008, Coco a reuşit escaladarea Ojos de Salado, în Atacama, cel mai înalt vulcan din lume, iar în ianuarie 2009, Aconcagua, gigantul Americii de Sud. Au urmat Kilimanjaro, în Tanzania, şi Elbrus, în Caucaz. Anul trecut a fost desemnată „Alpinista anului" la categoria alpinism de altitudine. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite