Cluburile şi ceainăriile seduc publicul cu artă neconvenţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cultura se dezbracă de sobrietate în Timişoara, Sibiu şi Bucureşti Tinerii nu se mai sperie astăzi de cuvântul "cultură". Nu îl mai consideră sinonim cu fracul şi papionul. Se simt

Cultura se dezbracă de sobrietate în Timişoara, Sibiu şi Bucureşti

Tinerii nu se mai sperie astăzi de cuvântul "cultură". Nu îl mai consideră sinonim cu fracul şi papionul. Se simt în largul lor, în blugi şi tricou, în cafenele, puburi sau cluburi. Şi dacă acesta e locul preferat, de ce să nu soarbă şi un strop de cultură, care s-a transformat, treptat, într-o ploaie de concerte de orice fel, de la jazz până la muzică populară, expoziţii, spectacole de teatru sau proiecţii de film. O cultură fără constrângeri şi fără prea multe semne de întrebare... La o cafea sau o cană cu ceai.

În Timişoara, cafenelele, barurile şi cluburile s-au tot înmulţit în ultimii ani, ceea ce a animat în special centrul istoric al oraşului. Tinerii nu au stat prea mult pe gânduri şi au luat la "verificat" spaţiile alternative pentru artă. Expoziţii, discuţii, concerte, întruniri, proiecţii… În 2005, Centrul Cultural Francez şi Centrul Cultural German din Timişoara au iniţiat "Săptămâna cafenelelor - Cafekultour". Timp de o săptămână, în fiecare seară într-o altă cafenea, s-au desfăşurat diverse manifestări culturale. Succesul a fost neaşteptat de mare. Proiectul a fost continuat şi în anul următor, iar în 2007 a ajuns la cea de-a treia ediţie. Cafekultour propune anul acesta o întâlnire cu un caligraf tunisian, un spectacol-lectură de balade germane, şansonete, un spectacol muzical multilingv, proiecţii de scurtmetraje şi filme de animaţie internaţionale, expoziţii, concerte. Şi, bineînţeles, degustări de mâncăruri tradiţionale franceze, belgiene, tunisiene şi germane. Pentru a participa, nu aveţi nevoie de acordul părinţilor, nici de bani (intrarea este liberă), iar ţinuta de gală este interzisă. Încă din 1997, Art Cafe din Sibiu găzduieşte expoziţii, spectacole de teatru, proiecţii de film. Cuvintele-cheie au fost, de zece ani, "neconvenţional" şi "nonconformism". În iulie, la Art Cafe se va desfăşura un festival underground de artă contemporană. În fiecare zi a lunii va avea loc câte un eveniment artistic. "Va fi un maraton cu teatru de cafenea, expoziţii, happening-uri, workshop-uri, performance-uri", ne anunţă organizatorii.

Scena stinge conflictul între generaţii

Club A şi Cafe DeKO din Bucureşti au ştiut să asorteze berea şi fumul de ţigară cu spectacole neconvenţionale. La DeKo se va juca mâine, de la ora 21,00 o piesă cu un titlu de o simplitate ciudată "Un spectacol de teatru", cu Adriana Trandafir în rolul principal. O comedie tristă, care dezbate problema conflictului între generaţiile de actori, dar care găseşte şi soluţii pentru ieşirea din impas.

Publicul este o prelungire a scenei, pentru că devine personaj. Club A, unul dintre cele mai aglomerate locuri de întâlnire ale tinerilor din Bucureşti, a pregătit, în săptămâna 24-30 martie, un spectacol de Stand-Up Comedy (luni, 26 martie, ora 19.00), binecunoscutul Rock Forum (marţi, 27 martie, ora 18.00), un atelier de cultură urbană (miercuri, 28 martie, ora 18.00) şi multe alte concerte, dezbateri şi lecturi publice.

Cafekultour la Timişoara

- Expoziţie Naja Mahdaoui (pictură, tapiserie şi stampe), 26 martie - 4 aprilie.

- Degustare de produse tunisiene, joi, 29 martie, ora 19.00, Librăria Cărtureşti Mercy

- "Balade germane" - spectacol-lectură în limba germană, vineri, 30 martie, ora 19.00, Centrul Cultural INCA (Corp Cetate - Piaţa 700)

- Shake Kvartett - spectacol muzical multilingv, sâmbătă, 31 martie, ora 21.00, Bierhaus (str. E. Ungureanu nr.15)

- Seară interactivă de muzică franceză, duminică, 1 aprilie, orele 17.00 şi 21.00, Jazz Club Pod 16 (Piaţa Maria)

- Expoziţie de benzi desenate de Herge (29 martie - 15 aprilie) şi proiecţie de desene animate; degustare de produse belgiene, luni, 2 aprilie, ora 19.00, Librăria Cărtureşti Mall

- Proiecţii de scurtmetraje şi filmele de animaţie internaţionale, marţi, 3 aprilie, ora 19.00, Librăria Humanitas Joc Secund

- Concert TAXI - muzică şi dragoste cu albumul "Romantica", miercuri, 4 aprilie, ora 21.00, Clubul The Note.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite