Clima, ameninţată de turismul spaţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursele spaţiale turistice sunt programate să înceapă în 2012
Cursele spaţiale turistice sunt programate să înceapă în 2012

Schimbările climaterice cauzate de „carbonul negru“ – cunoscut sub numele de funingine – emis în zece ani de zboruri spaţiale comerciale vor fi comparabile cu cele provocate acum de aviaţie, estimează cercetătorii.

Descoperirea, publicată în revista „Geophysical Research Letters" şi citată de nature.com, sugerează că emisiile de dioxid de carbon şi de funingine produse de 1.000 de rachete private lansate în decursul unui an pentru zboruri suborbitale vor persista în stratosferă, existând posibilitatea de a modifica circulaţia atmosferică globală şi distribuţia stratului de ozon.

Încălzire globală

Calculele arată că stratul stratosferic subţire de funingine rezultată în urma lansării unei rachetei poate duce la răcirea suprafeţei Pământului cu 0,7 grade Celsius, dar, în acelaşi timp, se anticipează că în Antarctica va fi mai cald cu 0,8 grade. De pe urma rachetelor va avea de suferit şi stratul de ozon, care protejează toate formele de viaţă de radiaţiile ultraviolete extreme: în regiunile ecuatoriale, acesta va deveni mai subţire cu 1%, iar la poli - cu 10%.

Simulările mai indică faptul că schimbările climaterice pot ridica temperaturile la suprafaţa polilor cu un grad Celsius şi că vor reduce calota glaciară cu 5-15%. „Rachetele sunt singura sursă directă de contaminare antropogenă la altitudini de peste 22,5 kilometri şi, din această cauză, este important să se înţeleagă modul în care aceste emisii afectează atmosfera", subliniază Martin Ross de la Aerospace Corporation, unul dintre autorii studiului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite