Citeşte oamenii dintr‑o privire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul Nicolae Mihu poate face profilul psihologic al unei persoane doar uitându‑se la ea. Pentru el, figurile istorice n-au secrete. Medicul spune că trăsăturile chipului trădează starea de sănătate a fiecărei persoane. Şi profilul psihologic poate fi ghicit după forma ochilor, a gurii sau a sprâncenelor.

Doctorul ieşean Nicolae Mihu (43 de ani) este convins că psihicul este factorul principal care-şi pune amprenta asupra felului în care arătăm. Astfel, forma ochilor ne poate indica temperamentul persoanei alături de care lucrăm, cutele din jurul gurii pot trăda intenţiile partenerului de afaceri, iar nasul scoate la iveală propriul comportament, dar şi pe cel al oamenilor din jurul nostru.

Medicul povesteşte că a fost fascinat dintotdeauna de medicina chinezească, pentru că aceasta lucrează cu remedii vechi de 2.000 de ani. Totuşi, cel care l-a îndrumat către medicina homeopată şi fitoterapie a fost doctorul Emil Puşcaşu, care lucra la Spitalul „Sfântul Spiridon" din Iaşi, pe când era el student.

Pentru a-şi putea înţelege mai bine pacienţii şi problemele cu care aceştia se confruntă, medicul ieşean studiază de peste zece ani fizionomia. „Am făcut şi un Master în Psihoterapie şi Intervenţie Psihosocială, care mă ajută să înţeleg cum ne modelează psihicul chipul şi corpul", spune doctorul.

A „tradus" personalităţi istorice fascinante

Într-o demonstraţie inedită, doctorul Nicolae Mihu a întocmit profilul psihologic al mai multor personalităţi din istoria României. „Caracterizările le-am făcut pe baza schiţelor desenate de Răzvan Ionuţ Moroşan (18 ani), elev la Liceul de Artă. Prezentările sunt orientative, întrucât intervine aici şi viziunea artistică a autorului", explică medicul homeopat. Pentru început, Mihu s-a oprit asupra domnitorului Mihai Viteazul.

„Nasul său acvilin şi excrescenţa din mijlocul piramidei nazale indică o fire dominantă, agresivă. Mihai Viteazul era un om căruia îi plăcea să lupte", spune medicul ieşean.

Un alt personaj pe care medicul a ţinut să-l caracterizeze în funcţie de trăsăturile fizice este actorul Toma Caragiu. „Dacă vă uitaţi atent, actorului i se vede numai jumătate din iris, ceea ce înseamnă că era un om care-şi ţinea ideile şi gândurile pentru sine. Un astfel de om poate sta în faţa ta fără a-i putea ghici vreodată intenţiile, lucru esenţial pentru actori sau pentru politicieni", explică Nicolae Mihu. Potrivit doctorului, Toma Caragiu ar fi fost o fire elevată, curioasă, deschisă şi interesată de tot ceea ce era nou. „Acest lucru este demonstrat de arcuirea sprâncenelor sale", adaugă ieşeanul.

Ţepeş, un fin cunoscător al oamenilor

Şi voievodul Vlad Ţepeş avea sprâncene arcuite. „Curiozitatea şi interesul se observă pe tot chipul domnitorului. Nasul fin, lung şi proeminent poate fi semnul unei firi care poate extrage cu uşurinţă esenţa din jurul său.

Practic, Vlad Dracul «adulmeca» foarte uşor comportamentul celor din jurul său. Singurul element aflat în disonanţă cu restul trăsăturilor sale este buza inferioară, care poate însemna că a fost un om gurmand, dar care şi-a refuzat orice fel de plăceri", mai spune Nicolae Mihu.

Totuşi, „traducătorul de fizionomii" crede că pomeţii mari, evidenţiaţi arată dorinţa domnitorului de a trăi înconjurat de oameni, de a socializa cu ei.

Cum să „citeşti" un om

Fiecare trăsătură a feţei sugerează ceva anume despre o persoană, explică medicul homeopat Nicolae Mihu. Modul în care se îmbină nasul, ochii, gura şi sprân­cenele poate trăda indicii preţioase în conturarea unui profil psihologic. Astfel, gura „vorbeşte" despre intenţiile unei persoane, nasul arată comportamentul, iar ochii exprimă ideile unei persoane.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite