Cipul care imită creierul uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma americană din domeniul informaticii IBM a anunţat că a realizat un cip de ultimă generaţie, bazat pe modul în care se comportă creierul uman, scrie AFP.

Cipurile din siliciu vor permite calculatoarelor pe care vor fi montate să înveţe procese, să memoreze şi să elaboreze ipoteze pe baza informaţiilor deţinute.  Compania a realizat două prototipuri care conţin 256 de „neuroni" interconectaţi. Unul dintre cipuri are aproximativ 262.000 de sinapse, iar celălalt 65.000. Conform IBM, scopul final este ajungerea la 10 miliarde de neuroni, de 10 ori mai puţini decât în creierul uman, dar suficienţi pentru procese complexe. Cipurile au fost supuse unor teste care au constat în recunoaşterea modelelor, clasificări, navigări şi folosirea memoriei asociative.

Coordonatorul proiectului, Dharmendra Modha, a spus că cipurile vor putea fi de folos în diverse aplicaţii. Computerele care le vor utiliza vor putea face analize ale pieţelor financiare şi vor putea lansa predicţii sau vor putea monitoriza rezervele mondiale de apă. De asemenea, vor putea fi lansate alerte de tsunami din timp, analizând diverşi parametri, cum ar fi nivelul curenţilor oceanici, temperatura apei sau înălţimea valurilor. Oficialii IBM anticipează că primele computere care vor folosi noua tehnologie vor fi lansate cel mai devreme în 2015 sau 2016. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite