Ciorba, nelipsită din meniul românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâncarea gătită este pe masa majorităţii oamenilor, iar cina reprezintă festinul zilei Cel mult două mese pe zi, alimente alese în funcţie de gust, şi nu de proprietăţile

Mâncarea gătită este pe masa majorităţii oamenilor, iar cina reprezintă festinul zilei

Cel mult două mese pe zi, alimente alese în funcţie de gust, şi nu de proprietăţile nutritive, un meniu bogat în semipreparate şi consumat de cele mai multe ori pe fugă, în faţa computerului sau în timpul unor discuţii cu cei din jur. Acestea sunt obiceiurile alimentare însuşite de mai mult de jumătate din români, potrivit unui studiu realizat în luna mai 2007, de Ipsos Interactive Services.

Studiul "Obiceiuri bune, obiceiuri rele" a cuprins un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 15 şi 59 de ani.

Din cercetarea on-line a reieşit că 43% din românii cu viaţă activă, care locuiesc la oraş, au maximum două mese pe zi. Cina este considerată masa principală a zilei de către 80% din repondenţi, în timp ce doar jumătate iau micul dejun. Gustul alimentelor şi rapiditatea cu care acestea sunt preparate primează în faţa conţinutului de vitamine şi minerale.

Mâncarea gătită - ciorba, tocăniţa - reprezintă meniul zilnic pentru 92% din cei intervievaţi, restul optând pentru salată, semipreparate, fast-food şi mâncarea rece. Specialiştii spun că timpul alocat meselor este redus (15 minute), activităţile frecvente în timpul acestora fiind conversaţiile, cititul, uitatul la televizor sau folosirea computerului. Potrivit sociologului Mircea Kivu, "persoanele care locuiesc în oraşele mari sar mai frecvent peste mese, gătesc mai rar şi consumă mai multe semipreparate". Studiul mai arată că 16% din repondenţi beau mai puţin de un litru de apă pe zi.

25% din români sunt obezi

Activitatea fizică este, de asemenea, un punct slab al românilor din zona urbană (58% nu fac sport deloc). În privinţa activităţilor de relaxare, 60% din populaţie petrece zilnic peste trei ore din timpul liber în faţa computerului sau a televizorului, iar 33% lucrează şi acasă.

Dr. Gabriela Radulian, de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu", a menţionat că alimentaţia nesănătoasă, combinată cu stilul de viaţă sedentar, favorizează apariţia obezităţii, o boală de care suferă deja 25% din români.

92% preferă mâncarea gătită

10 paşi către un stil de viaţă sănătos

1. Alimentaţie echilibrată

Organismul are nevoie zilnic de proteine, lipide, glucide, vitamine şi elemente minerale. Aportul acestora trebuie să fie echilibrat, prin consumul de pâine şi alte produse din cereale, fructe, legume, lactate, carne (pui, peşte).

2. Aportul alimentar zilnic

Se recomandă trei mese principale şi două gustări (10.00 şi 16.00), important fiind să se asigure toate substanţele nutritive în proporţii optime.

3. Micul dejun

Nu poate fi suplinit de nicio altă masă şi ar trebui să acopere 20%-30% din necesarul caloric zilnic.

4. Pâine şi produse cerealiere

Acestea sunt surse importante de glucide, care asigură energia zilnică necesară organismului. Ele mai conţin şi fibre alimentare, vitamine şi minerale.

5. Fructe şi legume

Avem nevoie de cât mai multe legume (salată verde, morcovi, roşii, ardei gras, spanac) şi fructe (portocale, mere, căpşuni, vişine), consumate crude.

6. Mai puţină sare

Dacă alimentele preferate sunt bogate în zahăr, sare sau grăsimi, consumul acestora trebuie moderat.

7. Fără dulciuri

Pentru prevenirea cariilor dentare, medicii stomatologi recomandă tuturor copiilor să înlocuiască dulciurile cu fructe.

8. Hidratare optimă

Se recomandă 6-8 pahare de apă/zi (2-3 litri/zi) sau mai multe dacă este foarte cald sau se practică vreun sport. Lichidele pot fi băute după cel puţin 10 minute de la terminarea mesei.

9. Sport

Propuneţi-vă câte 30 de minute activitate fizică: o plimbare în fiecare zi, urcarea scărilor în locul folosirii liftului, mersul pe jos etc.

10. Odihnă

Programul de somn de 6-8 ore pe noapte este principala metodă pentru combaterea oboselii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite