Cine se trezeşte de dimineaţă ajunge departe în carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii au descoperit că persoanele matinale sunt mai avantajate în societate decât cele care funcţionează mai bine după-amiaza.

Un studiu realizat de ­Christoph Randler, profesor de biologie la Heidelberg, în Germania, arată că matinalii au şanse mai mari să reuşească în carieră decât cei care au un „cronotip" diferit şi îşi intră în ritm de-abia în a doua parte a zilei.

Profesorul ­Randler a studiat activitatea a 367 de studenţi pe care i-a întrebat în ce moment al zilei se simt mai energici şi dornici să schimbe o situaţie.

Matinalii sunt proactivi

„Dacă vorbim despre succesul în carieră, persoanele matinale au tras cărţile câştigătoare", spune profesorul R­andler, citat de „London Evening Standard".

„Cercetările mele anterioare arătau că aceştia au tendinţa să ia note mai bune la şcoală, ceea ce le asigură accesul în licee mai bune şi către locuri de muncă mai bune. De asemenea, matinalii tind să anticipeze problemele şi să încerce să le diminueze. Sunt proactivi."

Ritmul se schimbă însă pe parcursul vieţii. Dacă adolescenţii preferă după-amiezile, cei cu vârste între 30 şi 50 de ani tind să fie împărţiţi egal între cele două cronotipuri, iar cei trecuţi de 50 de ani, să prefere dimineţile.

Întrebat dacă ne putem schimba cronotipul, profesorul Randler spune că ar fi posibil, dar dificil şi a dat exemplul unui studiu care arată că jumătate dintre elevii unei şcoli au reuşit să-şi devanseze cu o oră trezirea de dimineaţă.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite