Cinci alimente care ţin departe cancerul şi bolile de inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Untul de arahide, cafeaua, ouăle, avocado şi ciupercile sunt produse care nu trebuie să lipsească din meniul nostru zilnic Untul de arahide nu reprezintă o ameninţare la adresa

Untul de arahide, cafeaua, ouăle, avocado şi ciupercile sunt produse care nu trebuie să lipsească din meniul nostru zilnic

Untul de arahide nu reprezintă o ameninţare la adresa greutăţii noastre corporale cum se credea până acum.

O linguriţă sau două din această cremă consumată frecvent reduce substanţial riscul de a dezvolta boli de inimă. Fructele de avocado conţin substanţe care pot stopa dezvoltarea cancerului de prostată.

Datorită conţinutului lor nutriţional, aceste alimente pot fi consumate fără restricţie, singure sau incluse în reţete speciale.

1. Unt de arahide

Mit: Produsul trebuie consumat ocazional, deoarece este bogat în calorii şi proteine.

De ce e bun pentru noi: Cel puţin cinci studii majore confirmă faptul că cine mănâncă unt de arahide îşi reduce substanţial riscul de a dezvolta boli de inimă. "Consumul de unt de arahide a fost asociat cu reducerea nivelului colesterolului şi al trigliceridelor, factori implicaţi în declanşarea afecţiunilor", afirmă nutriţionistul Richard Mattes, de la Universitatea Purdue, SUA.

Potrivit acestuia, untul de arahide nu reprezintă o ameninţare la adresa greutăţii corporale, chiar dacă el conţine calorii şi grăsimi. O linguriţă sau două din această cremă aduce beneficii inimii, fără a modifica circumferinţa taliei.

2. Ouă

Mit: Ouăle sunt bogate în colesterol, motiv pentru care nu sunt recomandate cardiacilor.

De ce sunt bune pentru noi: Ouăle conţin o varietate de substanţe benefice pentru sănătate, inclusiv nutrimente esenţiale pentru buna funcţionare a creierului.

Pe de altă parte, ouăle au fost studiate datorită conţinutului lor bogat în luteină şi zeaxanthin, doi antioxidanţi puternici ce previn apariţia afecţiunilor oculare. Un studiu publicat recent în Jurnalul de Nutriţie din Marea Britanie sugerează că oul este o importantă sursă de sănătate, deoarece conţine o cantitate mare de proteine, dar şi nutrimente vitale: riboflavina, selenium şi vitamina B12.

3. Cafea

Mit: Singurul beneficiu de pe urma consumului de cafea este o stare de agitaţie, de alertă.

De ce este bine să bem cafea: Un consum moderat de cafea furnizează corpului sute de chimicale diferite. Un studiu al oamenilor de ştiinţă din Arizona susţine că aceasta îmbunătăţeşte memoria adulţilor, în timp ce un alt studiu, al cercetătorilor britanici, arată că, băută în cantităţi mici, cafeaua este benefică în cazul persoanelor care au un serviciu ce necesită o concentrare maximă.

O altă cercetare, publicată în Jurnalul Asociaţiei Medicale din SUA, sugerează că aceia care beau între patru şi şase căni de cafea, zilnic, prezintă un risc cu 28% mai scăzut de a suferi de diabet zaharat tip 2.

4. Avocado

Mit: Aceste fructe au un conţinut ridicat de grăsimi.

De ce sunt bune pentru noi: Fructul de avocado este bogat în grăsimi, însă acestea sunt bune pentru inimă deoarece sunt monosaturate (acest tip de grăsimi sunt incluse în dieta mediteraneeană). În prezent, oamenii de ştiinţă sunt interesaţi mai mult de utilizarea fructelor de avocado în prevenirea cancerului.

Un studiu recent a scos la iveală faptul că substanţele din avocado pot stopa dezvoltarea cancerului de prostată. Cercetătorii au mai descoperit că avocado mai conţine luteină, beta-caroten şi vitamina E. Pentru ca organismul să asimileze mai bine antioxidanţii din alimente (cum ar fi licopenul din tomate şi beta-carotenul din morcovi), este indicat să mâncaţi, la fiecare masă, o felie sau două de avocado.

5. Ciuperci

Mit: Deoarece sunt sărace în calorii, ciupercile nu aduc niciun beneficiu nutriţional.

De ce este bine să mâncăm ciuperci: Cu toate că ciupercile conţin 90% apă şi numai 18% calorii, ele atrag atenţia oamenilor de ştiinţă. Studiile de laborator, întreprinse pe animale, au demonstrat că ciupercile întăresc sistemul imunitar şi chiar pot reduce tumorile în cazul cancerului de sân sau de prostată.

Mai mult, s-a descoperit că cinci ciuperci conţin mai mult potasiu decât o portocală, fapt ce contribuie la reglarea tensiunii arteriale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite