Cercetătorii au găsit centrul fricii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După nouă luni de studiu, cercetătorii londonezi au reuşit să găsească răspunsul la una dintre marile enigme ale neuroştiinţei: în ce parte a creierului iau naştere sentimentele de anxietate şi de frică? Potrivit acestora, „centrul anxietăţii“ este localizat în hipocamp, o zonă a creierului din lobul temporal medial asociată până acum cu memoria şi cu orientarea spaţială, potrivit „The Daily Mail“.

Cercetătorii au scanat creierele unui grup de voluntari şi au constatat că hipocampusul este zona din creier care se activează în momentul în care oamenii au fost supuşi unor situaţii stresante. Pentru a înţelege anxietatea, cercetătorii au încercat să descopere de ce unii oameni pur şi simplu „îngheaţă" de frică în faţa unui pericol, real sau imaginar, iar alţii reacţionează cu calm în faţa ameninţărilor. Pentru a „măsura" frica, echipa doctorului Adam Perkins, psiholog la Spitalul Maudsley din Londra, a folosit neuroimagistica avansată pentru a vedea creierul „în acţiune".„Până acum, anxietatea a fost un concept destul de abstract", spune doctorul Perkins. „Noi transformăm anxietatea într-un comportament pe care-l putem măsura."

Cercetătorii au concluzionat că fiecare dintre noi suferă de anxietate într-o oarecare măsură. Femeile, mai mult decât bărbaţii, iar bătrânii, mai puţin decât tinerii. Aceştia au descoperit şi o legătură între sentimentul de frică şi convingerile politice: cei cu opinii de dreapta tind să fie mai axioşi decât cei de stânga. Specialiştii speră ca aceste descoperiri să ducă la crearea de noi medicamente şi terapii pentru a trata problemele de anxietate şi depresiile. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite