VIDEO Cel mai ieftin laptop din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indienii au prezentat lumii computerul portabil care costă numai 35 de dolari şi care seamănă leit cu iPadul. Au pus la punct cea mai ieftină maşină din lume – Tata Nano. Acum, indienii au inventat cel mai ieftin laptop: un dispozitiv cu touchscreen.

Laptopul care costă numai 35 de dolari seamănă cu iPadul, tableta Apple (de circa 18 ori mai scumpă), şi a fost realizat de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Delhi şi de cei de la Institutul indian de ştiinţă de la Bengalooru.

Gadgetul-minune a fost prezentat la sfârşitul săptămânii trecute de ministrul indian al Resurselor Umane şi dezvoltării Kapil Sibal, notează publicaţia britanică „The Guardian". Potrivit lui, primii beneficiari ai celui mai ieftin laptop din lume vor fi copiii indieni. 110 milioane de şcolari ar urma să primească un astfel de laptop. Apoi, de anul viitor, astfel de gadgeturi vor ajunge şi la studenţi.

Alimentare inteligentă

Laptopul foloseşte un sistem de operare Linux şi va putea fi alimentat atât în mod convenţional, cât şi prin intermediul unor panouri solare. Deşi nu are un hard drive, este dotat cu un port USB, o memorie de RAM de 2 GB, are conectivitate Wi-Fi, multimedia content viewer (pdf, docx, ods, adp, xls, jpeg, gif, png, bmp, odt, zip, AVCHD, AVI, AC3) şi media player.

„Soluţiile viitorului vor veni din India. Am ajuns astăzi în punctul în care placa de bază, cipul, procesarea şi conectivitatea costă împreună circa 35 de dolari, în preţ intrând şi memoria, şi display-ul", a declarat mândru Kapil Sibal.

„Este o mişcare foarte bună şi are potenţial. Iniţiativele precedente cu un scop similar au reuşit să coboare preţul unui laptop până la 100 de dolari, deci, acum, vorbim de un real progres", a afirmat, la rândul său, Sudhir Dixit, directorul diviziei de cercetare Hewlett-Packard India.

„Având în vedere că autorităţile investesc mult în domeniul IT, în curând, fiecare şcoală va avea computere, şi, la un moment dat, fiecare persoană va avea acces la internet", a adăugat acesta. În cele din urmă, cel mai ieftin computer din lume va fi disponibil şi publicului larg.

Anul acesta se aşteaptă ca în India, ţară cu 1,2 miliarde de locuitori, să fie vândute circa 62 de milioane de PC-uri, prefigurându-se ca în 2013, vânzările să treacă de 100 de milioane. În momentul de faţă, în India se înregistrează 60 de milioane de utilizatori de internet.

Celebri pentru lucruri accesibile

Indienii au devenit vestiţi în lume pentru faptul că produc cele mai ieftine lucruri. Au pus la punct un telefon mobil care costă mai puţin de 17 dolari, dar şi cea mai ieftină maşină din lume: Tata Nano.

Autoturismul cu patru locuri, produs din 2008, costă aproximativ 1.480 de euro şi consumă cam 5 litri la suta de kilometri în oraş şi circa 3,8 litri în afara localităţii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite