Cel mai firav Amazon din ultimii 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fluviul din America de Sud a ajuns la cea mai mică adâncime înregistrată în ultimele patru decenii. Mai multe nave au eşuat din cauza debitului redus. Situaţia riscă să se agraveze până la jumătatea lunii, când începe sezonul ploios.

Fluviul Amazon, cel mai mare din lume ca debit, a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 40 de ani din cauza secetei, scrie cotidianul britanic „The Independent", citându-i pe oficialii din Peru.

Retragerea apelor a provocat un adevărat dezastru în apropierea izvoarelor fluviului, în zona de nord-est a statului Peru, unde apele Amazonului reprezintă singura cale de transport, susţin autorităţile locale. Cel puţin şase vapoare mari au eşuat lâgă oraşul-port Iquitos din această ţară.

Oficialii din serviciul naţional de meteorologie au declarat că apele vor continua să scadă până la jumătatea lunii, când începe sezonul ploios, scrie BBC News. Conform oficialilor din provincia Loreto, marţea trecută, în nord-estul oraşului Iquitos, apele fluviului au scăzut până la 105,97 metri deasupra nivelului mării, cu 50 de centimetri mai puţin decât nivelul atins în 2005, recordul negativ de adâncime a fluviului înregistrat în ultimii 40 de ani.

Haos În transport

Nivelul redus al apelor a declanşat un adevărat haos economic în zonele din Peru care depind de Amazon pentru transport, din cauză că fluviul a devenit nenavigabil, iar porturile şi şantierele navale, inutilizabile. Mai multe companii de transport fluvial au fost obligate să-şi suspende cursele. Călătoriile pe apă între Iquitos şi alte oraşe de pe Amazon, care durează în mod normal 12 - 15 zile, au ajus să-şi dubleze durata, susţin oficialii din zonă.

Conform serviciului meteorologic naţional, scăderea nivelului apelor - care ameninţă să „meargă în jos" cu încă 20 de centimetri până la jumătatea lunii septembrie - a fost cauzată de secetă şi de temperaturile ridicate înregistrate în regiune. Amazonul este al doilea fluviu din lume ca lungime, după Nil (Africa), dar are cel mai mare debit comparativ cu celelalte ape curgătoare de pe planetă: 219.000 de metri cubi pe secundă.

Fluviul din America de Sud are cel mai mare bazin hidrografic - 6,9 milioane de kilometri pătraţi -, care se întinde în Columbia, Bolivia, Ecuador, Peru, Paraguay şi Venezuela, şi care traversează Brazilia, înainte de vărsarea în Atlantic.

Nave mari şi mici

Fluviul Amazon şi afluenţii lui sunt navigabili pe o distanţă de circa 50.000 de kilometri. Pe cursul fluviului navighează vase de tonaj maritim până la Manaus (Brazilia), vasele mai mici ajungând până la cascada Pongu de Manscriche, pe râul Maranon, până la ieşirea acestuia din Anzi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite