Ceasul deşteptător, ucis de telefonul mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceasul deşteptător,  ucis de telefonul mobil
Ceasul deşteptător, ucis de telefonul mobil

Telefonul mobil îşi seduce tot mai mult posesorii şi-i lasă ceasului deşteptător foarte puţin răgaz să-şi învârtească mecanismele pentru ultimele zile.Sunetul soneriei ceasului rotund, de pe noptieră, riscă să devină o amintire îndepărtată. Mobilul se transformă treptat în deşteptătorul numărul unu.

Ticăia constant pe noptieră şi zguduia şi pereţii atunci când era potrivit să sune. Clasicul deşteptător nu mai are însă zile multe, constată specialiştii de la Institutul britanic de orologie.

În majoritatea caselor din întreaga lume, locul ceasului deşteptător a fost luat de mobilul suplu cu o gamă largă de sonerii, de la melodia preferată la liniile polifonice din dotare.

Mai mult, vechile ceasuri sunt atât de rar folosite încât nu ar mira pe nimeni să ajungă în foarte scurt timp piese de muzeu.

Un sondaj realizat de rightmobilephone.co.uk pe un eşantion de 1.500 de persoane arată că 82% din acestea au în dotare un telefon mobil şi că mai bine de jumătate dintre ele îl şi folosesc pentru a se trezi la timp dimineaţa, informează cotidianul britanic „The Daily Telegraph“.

Mobilul ameninţă şi ceasul de mână

Un observator atent al scăderii în popularitate a ceasurilor deşteptătoare, Robert Egan, de la Institul britanic de orologie, crede că lucrurile nu se vor opri numai aici.

„Din ce în ce mai mulţi oameni renunţă chiar şi la ceasurile de mână din cauza telefoanelor mobile pe care le folosesc“, susţine Egan.

Celularul ne revoluţionează viaţa

Specialistul consideră că această turnură indică de fapt supremaţia tehnologiei moderne asupra obiectelor mecanice. „În era globalizării, în care oamenii călătoresc de colo-colo, atracţia telefoanelor mobile nu mai trebuie să ne surprindă“, explică Egan.

De altfel, unu din cinci britanici foloseşte telefonul mobil din dotare atât pentru a naviga pe internet, cât şi pentru a-şi organiza întâlnirile. Celularul mai este folosit şi pentru a surprinde în fotografii sau în videoclipuri persoanele dragi ori lucrurile inedite. Totodată, mobilele îşi ajută posesorii să se trezească la timp, dimineaţa.

„Celularele au evoluat atât de mult de la apariţia lor, când erau simple aparate de comunicare, încât ajung azi să ne furnizeze informaţiile principale de care avem nevoie“, spune

Neil McHugh, codirector al site-ului rightmobilephone.co.uk. El mai susţine că avantajele pe care le vor oferi mobilele vor ameninţa şi alte aparatele menite să aibă o singură funcţionalitate precum camera foto sau CD playerul.

Un secol de deşteptare

Un prim ceas deşteptător ar fi fost inventat în China Antică, în 2.000 î.Hr. Însă primul ceas mecanic, capabil să sune la orice oră ar fi fost potrivit, a fost inventat de Taqi al-Din, în Imperiul Otoman, în anul 1559.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite