Ceasul biologic, dat peste cap de turele de noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oboseala şi privarea sistematică de somn afectează buna funcţionare a organismului Corpul persoanelor care lucrează până târziu noaptea începe să funcţioneze după alte reguli:

Oboseala şi privarea sistematică de somn afectează buna funcţionare a organismului

Corpul persoanelor care lucrează până târziu noaptea începe să funcţioneze după alte reguli: ceasul biologic este dereglat, lumina naturală devine obositoare, iar somnul este unul de slabă calitate. Cercetătorii britanici, citaţi de BBC News, avertizează că orele de muncă prelungite mult către miezul nopţii obosesc corpul şi scad productivitatea.

Cea mai evidentă reacţie la lucrul în ture de noapte este dereglarea ritmului circadian, cunoscut şi sub numele de ceas biologic. Acesta ne ajută să fim alerţi în timpul zilei şi face posibilă odihna în timpul nopţii, a explicat dr. James Waterhouse, cercetător la Universitatea John Moores din Liverpool.

Temperatura corpului nostru creşte în timpul zilei şi este reglată în mod natural în funcţie de nivelul de adrenalină. În timpul nopţii, organismul trece printr-un proces de răcire, pentru a atinge cea mai mică temperatură la primele ore ale dimineţii.

"Persoanele care lucrează până târziu în noapte sunt nevoite să lupte cu lumina naturală, la care organismul obişnuit cu lumina artificială se adaptează cu greu. Ele au parte de un somn de slabă calitate, întrerupt frecvent de zgomotele din jur", a afirmat dr. James Waterhouse.

Comportamentul alimentar, modificat

Oboseala şi privarea continuă de somn se acumulează şi afectează treptat sănătatea organismului. Multe dintre dezastrele şi accidentele care s-au întâmplat în ultimii ani s-au petrecut şi ca urmare a oboselii acumulate de muncitorii din turele de noapte.

Cercetătorii au observat şi că frecvenţa afecţiunilor cardiace este mai mare la muncitorii care lucrează noaptea. Persoanele care lucrează în timpul nopţii nu pot frecventa sălile de sport şi nu pot participa la anumite activităţi de socializare, deoarece îşi petrec ziua odihnindu-se. De asemenea, nu pot avea un comportament alimentar corect deoarece nu beneficiază de cele trei mese principale din timpul zilei.

"Problema noastră este că suntem solicitaţi să muncim mai multe ore, încercăm să o facem, dar acest lucru ne afectează sănătatea", a conchis dr. James Waterhouse.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite