Cea mai nouă jucărie a milionarilor: barca-rechin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ambarcaţiune care aduce mai mult cu o aeronavă decât cu o barcă tradiţională face senzaţie printre bogătaşii lumii. Asta cu atât mai mult cu cât există doar zece exemplare fabricate. Arată ca un rechin alb, are până şi lungimea cât a unui răpitor: 3,3 metri. Barca-rechin este cea mai nouă invenţie a companiei americane Innespace.

Spre deosebire de un rechin adevărat, barca Seabrea­cher X are un motor de 260 de cai putere cu ajutorul căruia poate face toate giumbuşlucurile peştelui cu care se aseamănă: se înalţă deasupra apei până la 3,7 metri, atingând în acest caz o viteză de 80 de kilometri pe oră, se rostogoleşte de pe-o parte pe alta şi se scufundă, înaintând cu o viteză de 40 de kilometri pe oră.

Modelul a fost creat de compania americană Innespace, înfiinţată de constructorul de ambarcaţiuni neozeelandez Rob Innes şi de maşinistul Dan Piazza.

Ei au construit primul submersibil în urmă cu 12 ani, iar astăzi, compania lor este asaltată cu cereri de bogaţii însetaţi de adrenalină, informează „The Daily Mail". În urmă cu mai bine de un an, Innerspace lansa modelul „Delfin" al ambarcaţiunii, care s-a bucurat deja de succes.

Modele mai performante

„Nu este un submarin. Nu veţi putea vizita Titanicul cu ajutorul Seabreacher X", avertizează unul dintre inventatorii modelului, Rob Innes. „Este mai degrabă o combinaţie între o aeronavă şi o barcă, dar am îmbunătăţit constant modelele astfel încât să poată realiza cât mai multe giumbuşlucuri", explică Innes.

Reporterul „The Daily Mail", Linda Das, a testat această ambarcaţiune de două locuri, condusă chiar de Rob Innes în lacul Whiskeytown, în apropierea localităţii Redding, din California.

„Ne-am rostogolit la 90 de grade pe dreapta, apoi tot aşa, pe stânga. Nu le recomand o asemenea experienţă celor care au rău de mare. Un singur lucru e îmbucurător: modelul acesta nu poate fi învârtit la 360 de grade", a scris jurnalista.

Totuşi, inventatorii modelelor Seabreacher vin cu o veste bună pentru căutătorii de adrenalină: „Următorul model pe care-l construim se va putea rostogoli mult mai repede decât cel actual şi, de ce nu, să facă o rotaţie completă de 360 de grade", îşi asigură Innes clienţii. Totodată, ei vor ca modelele viitoare să se poată răsuci pe spate, dar şi în aer, nu numai în apă.

Pentru a conduce o astfel de ambarcaţiune este necesară o bună orientare în spaţiu. „Spre deosebire de o barcă obişnuită, unde ai comenzi de dreapta, stânga, încet şi repede, Seabreacher X este mai degrabă o aeronavă. Trebuie să apreciezi corect distanţele şi în acelaşi timp să poţi controla rotaţiile", explică Innes.

Pentru a înălţa barca-rechin deasupra apei, comandantul acesteia se foloseşte de un joystick, iar dacă vrea să o menţină sub nivelul apei, timpul maxim pentru această operaţiune este de 20 de secunde.

Profilul clientului

Ambarcaţiunea Seabreacher X este destinată acelora care dispun de venituri mari şi care caută distracţia.

Potrivit inventatorului

Rob Innes, modelul este destul de popular în Orientul Mijlociu, dar compania Innespace a onorat comenzi atât din Coreea, cât şi din Insulele Caraibe.

Dotări

Ambarcaţiunea Seabreacher X dispune de o cameră video care captează şi transmite imaginile de la suprafaţă pe ecrane LCD pentru pilot şi pasager în timpul scufundărilor. De asemenea, barca-rechin are sistem de navigaţie prin GPS, dar şi sistem radio cu iPod. Alte detalii tehnice:

-Motor ROTAX 1500cc în patru timpi
-260 de cai-putere
-Sistem de răcire compatibil cu temperaturile scăzute ale apelor sau cu apele sărate
-Manetă de comandă dreapta, stânga, sus, jos

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite