Ce tradiţii de nuntă sunt pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiceiuri precum cerutul miresei de la tată sau plecarea în luna de miere imediat după petrecere nu se mai practică la fel de mult ca altădată, arată un studiu britanic. Tradiţiile „vechi“ de nuntă sunt considerate „prea ieftine“ de noii însurăţei. Doar primul dans al celor doi miri a devenit mult mai important.

Un site britanic de organizat nunţi a realizat un sondaj prin care a vrut să arate cât de mult s-au schimbat obiceiurile de la acest eveniment din anii '60 şi până acum, relevă „The Daily Mail". Astfel, arată sondajul, în zilele noastre, mirele nu mai „cere mâna" fetei de la tatăl acesteia şi nu o mai trece pragul atunci când intră în casă. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 5.000 de adulţi căsătoriţi.

Zgomotoase şi nepractice

Un alt obicei pe moarte este lipirea pe maşina mirilor a unei etichete pe care să scrie „prospăt căsătoriţi". Nu se mai poartă nici tradiţia amuzantă de a lega de maşină câteva cutii de aluminiu, care nu e foarte populară în România, dar se practică în multe alte ţări din lume. Tinerele cupluri consideră acest obicei „mult prea zgomotos".

Tot printre tradiţiile practicate din ce în ce mai puţin se numără şi purtatul de către mireasă a unui obiect vechi, a unuia nou şi a unuia împrumutat. Motivul? Faptul că e nepractic şi le dă mireselor bătăi de cap, arată studiul. În prezent, tatăl fetei nu mai este cel care plăteşte nunta, ca în anii '60, iar mirele nu o mai trece pragul casei pe mireasă pentru că multe dintre cupluri au locuit deja împreună.

Majoritatea mirilor pleacă acum într-o mini lună de miere, uneori chiar la câteva săptămâni de la ceremonie, nu direct de la petrecere, ca altădată.Totuşi, aruncarea buchetului miresei către fetele nemăritate este încă un moment important.

Mai există şi veşti bune

Nu toate tradiţiile s-au învechit însă atât de mult. Printre cele care sunt încă la modă este obiceiul ca viitorul mire să se aşeze în genunchi atunci când îi cere mâna partenerei. Cea mai populară tradiţie, care a crescut ca importanţă, este primul dans al mirilor. „Este păcat că multe dintre vechile obiceiuri nu mai sunt la fel de populare. Plecarea imediată în luna de miere, de exemplu, însemna şi plecarea în noua viaţă împreună", spune purtătorul de cuvânt al site-ului The Wedding Inbox.

„Nunţile sunt mult mai spectaculoase acum, aşa că şi costurile sunt mai mari", adaugă Lad. şi unele dintre detaliile organizării nunţii sunt diferite. Confetti trebuie să fie acum biodegradabile.

Aranjamentul meselor e şi el diferit. Cum la nunţile moderne participă mai mulţi invitaţi decât altădată, găsirea unui loc potrivit pentru ei le dă multe bătăi de cap mirilor. În anii '60, cuplurile invitau în jur de 54 de persoane la nuntă. Astăzi, numărul lor este mai mult decât dublu.

"Este păcat că multe dintre vechile obiceiuri nu mai sunt la fel de populare. Plecarea imediată în luna de miere, de exemplu, însemna şi plecarea în noua viaţă împreună."
Mitesh Lad
cercetător

"Nunţile sunt mult mai spectaculoase acum, aşa că şi costurile sun tmai mari."
Mitesh Lad
cercetător

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite