VIDEO Topul frustrărilor de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îl aşteptăm tot anul, dar anotimpul cald nu ne aduce doar relaxare şi bună dispoziţie. Stresul declanşat pe timpul verii este pus de psihologi pe seama caniculei. În urma discuţiilor cu români de vârste diferite şi cu profesii diverse au ieşit la iveală cele mai frecvente aspecte care ne agasează în sezonul estival.

„Da, vara mi-e mai greu decât iarna, poate şi din cauză că durează puţin şi mi-e mai greu să-mi intru într-un ritm. Cel mai mare stres e concediul, al meu sau al colegilor. Fie nu avem bani să mergem undeva, fie la serviciu am mai multe responsabilităţi decât de obicei, pentru că mulţi dintre colegi sunt în vacanţă", se plânge Iulia D., o bucureşteancă de 28 de ani.

Mai citiţi şi:

Stresul modifică funcţiile corpului

O altă tânără mărturiseşte că singurul ei stres pe timp de vară îl reprezintă kilogramele în plus. „Vara încep să regret că nu m-am apucat din timp să ţin o dietă. Mereu îmi propun, dar nu reuşesc niciodată. Vara mă ia mai mereu pe nepregătite", spune Irina A.

„Stresul numărul unu în fiecare vară este aglomeraţia. Şi iarna sufăr din cauza asta, dar parcă e altceva când este caniculă. Prefer să merg pe jos decât să iau autobuzul, dar când sunt distanţe mari nu am de ales şi uneori mă ţin de nas până la destinaţie", se lamentează Gabriela P., o tânără de 34 de ani.

Pentru Cristian M., cele mai mari probleme ale verii sunt traficul şi traseele aglomerate. „Obişnuim să mergem aproape în fiecare weekend la mare. De fiecare dată, drumul spre litoral e o aventură, care nu se încheie nici la întoarcere", explică bărbatul.

Stare de disconfort

Psihologii susţin că, deşi, vara vine cu mai multe ore de lumină şi cu mai multe posibilităţi de relaxare şi de ieşire în natură faţă de anotimpul rece, există anumite surse fierbinţi care ne dezechilibrează în aceste luni.

Alte probleme care apasă „fierbinte" pe umerii românilor în anotimpul călduros sunt terasele, care nu lasă loc tuturor să savureze un suc rece, dar şi, pentru cei care stau la bloc, „imprevizibilele" revizii la apă caldă sau reparaţiile prin casă de pe agenda vecinilor care nu pleacă în concediu.

„Căldura poate genera, în primul rând, o stare de disconfort şi poate produce, astfel, stres. Toate acestea vin peste problemele curente pe care oamenii le au", susţine psihoterapeutul Simona Păcurar. Ea spune că factorul caniculă face ca oamenii să resimtă mult mai acut aglomeraţia şi agitaţia, în special în oraşele mari.

Toate acestea duc la reacţii mai rapide şi mai disproporţionate uneori decât cele fireşti. „Oamenii au tendinţa să reacţioneze mai repede la situaţiile neplăcute pe care le sesizează şi pe care le trăiesc vara, tocmai din aceste motive", explică Păcurar. Cu alte cuvinte, cu cât disconfortul termic este mai mare, cu atât creşte şi stresul nostru, iar sensibilitatea la probleme este mai mare.

Stresul, ascuns în spatele vacanţei

Potrivit cercetătorilor americani, perioada verii este asociată cu un stil de viaţă mai lejer, dar anotimpul generează şi un nivel ridicat de stres, care, de cele mai multe ori, este ascuns. Acesta afectează pe toată lumea, în măsură mai mică sau mai mare.

Printre factori se află copiii, care, în perioada verii, sunt în vacanţă timp de aproape trei luni şi au, prin urmare, un program diferit, care impune schimbarea programului întregii familii. Preocuparea pentru activităţile de vară dedicate copiilor, dar şi grija de a găsi o bonă pentru aceştia se află pe lista neliniştilor părinţilor.

Un stres suplimentar îl generează aşteptările cu privire la vacanţă, necesară pentru menţinerea stării de echilibru, de sănătate şi de fericire. Planificarea concediului poate fi pentru mulţi dintre noi un stres neprevăzut, o corvadă, la care se adaugă grijile financiare, dar şi preocuparea de a găsi pe cineva care să ude florile sau să supravegheze casa cât timp suntem plecaţi. Psihologii spun că încercarea de a ne desprinde de rutina cotidiană şi pregătirea pentru concediu înseamnă, de fapt, un stres în plus.

Micile mari probleme

Pe lângă factorii majori de stres, care au impact semnificativ, există şi surse reduse de stres, la fel de agasante, care vin odată cu schimbarea de anotimp.

Printre acestea se află stresul creat de disconfortul caniculei sau, pentru cei care au aer condiţionat, stresul financiar generat de cheltuielile cu energia. Alte motive de enervare sunt muştele şi ţânţarii, dar şi potrivirea hainelor care trebuie să fie atât comode, cât şi atractive.

10 minute de pauză

Dacă 100 de muncitori îşi iau fiecare câte 10 minute pauză pe zi, asta ar costa compania 16 ore şi 40 de minute ca timp de producţie pierdut, arată Administraţia pentru Sănătate şi Siguranţă Ocupaţională, din cadrul Ministerului Sănătăţii din SUA (OSHA).

Cum rezistăm sub presiunea anotimpului fierbinte

Ţineţi-vă copiii ocupaţi prin activităţi de vară. Diferitele jocuri care să-i implice pe toţi sunt o modalitate de a valorifica timpul într-un mod constructiv şi de a nu permite plictiselii să se instaleze.

Regăsiţi puterea de a spune „nu". Gândiţi-vă că vă face bine să refuzaţi anumite activităţi. Chiar şi cele distractive pot încărca neplăcut programul. Alegeţi cu atenţie între picnicuri, zile de plajă şi petreceri.

Stabiliţi priorităţi acasă şi la serviciu. Nu lăsaţi atmosfera de vară să vă îndepărteze de îndatoririle de la locul de muncă. Rămâneţi implicaţi, dar aveţi grijă să nu vă împovăraţi cu sarcinile colegilor aflaţi în concediu.

Încercaţi să vă odihniţi în propriul cămin. Aţi auzit, probabil, că mulţi se întorc din vacanţă mai obosiţi decât la plecare. În noul context economic dificil, varianta petrecerii concediului acasă nu costă şi vă oferă prilejul de a vă relaxa.

Profitaţi de zilele lungi de vară. Nu ocoliţi exerciţiile fizice pe care le puteţi face dimineaţa devreme, dar şi activităţile recreative seara, alături de prieteni. Profitaţi de anotimp şi relaxaţi-vă în grădina proprie sau în parc.

*SURSA: Elizabeth Scott, medic specialist în managementul stresului http://stress.about.com.

Cele mai arzătoare „enervări de vară"

1 Canicula sau vremea instabilă

2Ţânţarii şi alte gângănii „de sezon"

3  Concediul colegilor şi supraîncărcarea

4 Concediul nostru şi programul obositor

5 Aerul condiţionat, prea puternic sau prea slab

6 Autobuzele aglomerate, transpiraţia

7 Serviciile proaste de la terase

8 Revizia la apă caldă şi vecinii care îşi  renovează casa

9 Problemele cu arsurile de piele

10 Traficul spre şi dinspre mare

„Programul de răcire" când totul în jur pare că ia foc

image



Psihologii spun că programul antistres ar trebui să includă atât un regim de viaţă cu somn odihnitor, care să ne detensioneze, cât şi o dietă concentrată pe o alimentaţie nutritivă. În acelaşi timp, este nevoie şi de un plan de relaxare psihică, în acest caz existând recomandarea de a profita de zilele mai lungi şi de a ne petrece mai mult timp în aer liber.

„O posibilitate de a gestiona cât mai bine neplăcerile este să ne uităm la aspectele pozitive pe care vara le aduce: vacanţa şi concediile, posibilitatea de a sta la soare şi de a merge fie la mare, fie la munte, de a ne bucura de natură şi de a căuta beneficiile timpului petrecut în aer liber", spune psihoterapeutul Cosmina Păcurar. Specialistul precizează că putem gestiona stresul pe care căldura îl produce dacă reuşim să ne protejăm de ea.

Vara nu-i ca iarna

Avem tendinţa să asociem stresul cu experienţe traumatizante sau frustrante, însă specialiştii spun că şi experienţele pozitive pot aduce un tip de stres atunci când necesită efort sau activităţi obositoare şi un program încărcat.

Psihologul Mirela Tîrlie este însă de părere că vara nu ridică probleme deosebite din punctul de vedere al echilibrului emoţional, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Desigur, zilele lungi şi însorite de vară ne pot atrage să facem cât mai multe activităţi, să dormim mai puţin, ceea ce ar putea duce, în unele situaţii, la o suprasolicitare, dar care nu este cu nimic deosebită de oricare altă perioadă suprasolicitantă din an", spune psihologul.

În opinia sa, multitudinea de activităţi pe care le putem face vara, petrecerea a cât mai mult timp în aer liber, lumina solară, vacanţele ne ajută să facem faţă mai bine dificultăţilor inerente ale vieţii de zi cu zi şi acţionează ca un scut de protecţie împotriva dezechilibrelor emoţionale.

Remedii naturale

Există şi câteva alimente care, potrivit studiilor, reduc nivelul de stres. O cercetare germană în domeniul psihofarmacologiei arată că vitamina C din portocale, de exemplu, ajută la scăderea nivelului de stres şi aduce presiunea sanguină şi cortizolul la un nivel normal după ce organismul a trecut printr-o situaţie stresantă. Şi cartofii dulci contribuie la reglarea nivelului de stres, prin faptul că satisfac nevoia de carbohidraţi şi de zaharuri.

Aceştia sunt plini de betacaroten şi de alte vitamine. Caisele sunt bogate în magneziu, care este un relaxant muscular, iar alunele, fisticul şi migdalele conţin vitaminele B şi E, care echilibrează sistemul imunitar şi menţin presiunea sângelui scăzută.

Alte alimente care ajută sunt carnea de curcan, care conţine aminoacidul numit L-triptofan, ce eliberează hormonul serotonină, responsabil cu starea de bună dispoziţie.

Dietele bogate în acizi graşi Omega 3 sunt, de asemenea, utile în situaţii stresante: aceştia protejează inima şi, potrivit unui studiu despre diabet şi metabolism, Omega 3 păstrează hormonul stresului, cortizolul, în limite normale. Fructele precum avocado sau legumele verzi ca broccoli sunt pline de vitamine care ajută organismul să se refacă în perioadele tensionate.

"Zilele lungi şi însorite de vară ne pot atrage să facem cât mai multe activităţi, să dormim mai puţin, ceea ce ar putea duce, în unele situaţii, la o suprasolicitare."
Mirela Tîrlie
psiholog

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite