Ce ne scoate din minţi în preajma Sărbătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
61,9% din români alocă anul acesta cumpărăturilor de Sărbători un buget mai mic decât anul trecut, arată un studiu recent
61,9% din români alocă anul acesta cumpărăturilor de Sărbători un buget mai mic decât anul trecut, arată un studiu recent

Forfota de pe străzi sau din magazine, sarcinile care trebuie îndeplinite când simţi că vrei să evadezi şi presiunile făcute de cei din familie ajung să-i deranjeze chiar şi pe oamenii calmi. În perioada care precedă Sărbătorile de iarnă multe persoane încep să fie stresate. Aglomeraţia, lipsa timpului liber şi a banilor îşi spun cuvântul.

„Trebuie să alerg prin frig, să fac cumpărături. N-am destul timp, iar în perioada asta, nici bani suficienţi." A fost primul lucru care i-a venit în minte Alexandrei (28 de ani) când am întrebat-o dacă o scoate ceva din minţi în perioada Sărbătorilor.

Pe Diana o deranjează că toată lumea o întreabă cu cine îşi petrece Crăciunul şi ce planuri are de Revelion. Are 36 de ani, e singură şi în această perioadă resimte mai mult ca oricând presiunea socială de a-şi „întemeia o familie pentru a intra în rândul lumii", după cum spune ea.

Pe Andrei (23 de ani) îl enervează că trebuie să fie mereu „la cheremul mamei", care are nevoie de „o mână de bărbat" în această perioadă. Şi cum tatăl său e mai mereu la serviciu, sarcinile îi revin lui. De exemplu, trebuie să meargă să aleagă bradul, să-l transporte acasă - o misiune care se poate dovedi extenuantă din punct de vedere fizic, dar şi psihic.

„Când aud că trebuie să dau carnea prin maşina de tocat pentru că mama nu prea mai are putere şi să sparg nucile primite de la ţară pentru că sunt mai bune decât cele pe care le-am putea cumpăra gata măcinate de la magazin, simt că o iau razna", spune Andrei. Tânărul admite însă că-i face pe plac mamei şi nici nu prea comentează pentru că „nu e frumos să te cerţi cu ai tăi de Crăciun".

Psihologii şi psihoterapeuţii identifică, la rândul lor, situaţiile care îi enervează cel mai des pe români în perioada Sărbătorilor de iarnă.

Mersul la cumpărături

„Oamenii se enervează din cauza aglomeraţiei de pe străzi, din supermarketuri, se supără întrucât nu găsesc un cadou potrivit pentru o anumită persoană sau pentru că acesta este prea scump", afirmă psihoterapeutul Cătălina Hetel.

De altfel, conform datelor celui mai recent studiu de piaţă realizat de către MEDNET Marke-ting Research Center, bugetul alocat pentru Sărbătorile de iarnă este pentru 61,9% din respondenţi mai mic comparativ cu cel din 2009.

Anul acesta, bugetul mediu alocat pentru Crăciun şi Revelion este de numai 1.052,48 lei, în condiţiile în care anul trecut suma alocată s-a ridicat la 1.523,29 de lei.

În luptă cu timpul

„În pragul Sărbătorilor, oamenii devin mai neliniştiţi şi din cauza numărului mare de sarcini de îndeplinit şi a timpului insuficient pe care îl au la dispoziţie", remarcă, la rândul său, psihologul Aniela Minu. Mai nefericite din acest punct de vedere par să fie femeile, care, pe lângă faptul că trebuie să meargă la serviciu, trebuie să se ocupe şi de pregătirile pentru Sărbători - mâncăruri şi decoraţiuni.

Mărunţişuri casnice

Psihoterapeutul Cătălina Hetel afirmă că, în această perioadă, chiar şi lucrurile mărunte din gospodărie ne pot scoate din minţi. „Uneori, femeile se enervează pentru că nu le-a ieşit bine cozonacul. Numai că, dacă ne concentrăm pe aceste lucruri, uităm, de fapt, scopul Sărbătorilor - retrăirea magiei", spune Cătălina Hetel.

„Persoanele care se enervează de Sărbători sunt, în special, cele perfecţioniste, pentru care este mai important să asorteze şerveţelele cu faţa de masă decât să aducă o atmosferă caldă în familie."

„Familia perfectă"

„Televiziunea şi reclamele ne arată cum ar trebui să fie Crăciunul, iar oamenii pot deveni frustraţi dacă în familia lor lucrurile nu se întâmplă tocmai în acest mod", explică psihoterapeutul Cătălina Hetel. Potrivit acesteia, comparaţia între „ce este" şi „cum ar trebui să fie" se poate dovedi foarte dură. În plus, notează psihoterapeutul, în anumite cazuri, perioada Sărbătorilor poate duce la înrăutăţirea relaţiilor de familie.

„Având în vedere tradiţia de a sărbători Crăciunul alături de cei dragi, conflictele existente între membrii unei familii riscă să se acutizeze. Dacă nu ne simţim bine în pielea noastră, dacă nu ne simţim bine în familia noastră, este dificil să pozăm, de Crăciun, într-o familie perfectă", afirmă Cătălina Hetel.

Stigmatul singurătăţii

Specialiştii în comportament uman spun că, în preajma Sărbătorilor, sentimentul de singurătate este resimţit mai puternic. „Dacă în cursul anului ne pierdem în muncă, în activităţi, în site-uri de socializare, de Crăciun vom constata că toate acestea nu reuşesc să umple golul", consideră psihoterapeutul Cătălina Hetel.

„Irascibilitatea, neliniştea şi nemulţumirea pot fi generate şi de lipsa unui mediu primitor şi cald, propice împărtăşirii unor emoţii pozitive", afirmă psihologul Aniela Minu.

Şi vedetele se enervează

Forfota, imitaţiile ieftine, colindele prost interpretate, nebunia din magazine şi campaniile de marketing derulate de Sărbători îi deranjează nu numai pe oamenii obişnuiţi, ci şi pe cei celebri. Aşa că fiecare încearcă să-şi creeze o oază de linişte.

" Ceva tot mă irită în această perioadă: cei care încearcă să cânte colinde şi nu le iese! "
Ion Dichiseanu
actor

" Mă scoate din sărite aglomeraţia. Oare oamenii au uitat că Sărbătorile, Crăciunul înseamnă linişte? "
Dan Bittman
solist Holograf

" Eu mi-am creat un mediu izolat în care nu simt chestiile astea cu promoţii şi cu marketing de Sărbători. "
Tudor Chirilă
solist trupa Vama

Starea de spirit este mult mai importantă ca banii

Specialiştii în comportament uman afirmă că într-o perioadă în care criza economică îşi pune amprenta asupra vieţii noastre, putem scăpa de frustrarea că nu avem suficienţi bani dacă ne concentrăm pe semnificaţia Sărbătorilor.

„Să nu uităm că bunicii noştri primeau drept cadou mere, nuci şi cozonaci şi erau fericiţi. Să ne concentrăm pe starea de spirit pe
care o avem şi pe care o transmitem, nu pe ceea ce putem oferi din punct de vedere material", spune psihoterapeutul Cătălina Hetel.
În plus, dacă stăm să ne gândim mai bine, există lucruri de care ne putem dispensa. De multe ori, aruncăm sume destul de mari pe nimicuri.

„Trebuie să ne reanalizăm priorităţile, să facem o selecţie între lucrurile cu adevărat utile şi cele care ne prisosesc, să fim mai atenţi la cât şi cum cheltuim şi să punem accent pe alte aspecte - în special pe cele spirituale şi afective. Criza ne poate demonstra că avem resurse despre care habar nu aveam", spune şi Aniela Minu.

De asemenea, afirmă specialiştii în comportament uman, rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă Sărbătorile de iarnă reprezintă sau nu un prilej de bucurie.

Depinde de fiecare

„Dacă alegem să ne simţim victime ale crizei, vom trăi, probabil, stări de nemulţumire, de nelinişte şi de frustrare. În cazul în care acceptăm că viaţa poate să ne ofere şi momente mai puţin plăcute, noi fiind responsabili de modul în care reuşim să ne adaptăm, putem avea parte de Sărbători bogate şi liniştite din punct de vedere emoţional", conchide psihologul.

Cum poţi scăpa de stres

-Planificarea atentă a tuturor sarcinilor şi cumpărăturile făcute din timp pot duce la evitarea unor situaţii neplăcute. 
-Când invitaţiile la evenimente la care nu ai vrea să participi curg, un refuz elegant te poate scoate din încurcătură.
-Chiar dacă sarcinile la locul de muncă se înmulţesc pe ultima sută de metri, trebuie să eviţi să-ţi iei de lucru acasă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite