Ce fel de "primă casă" vor românii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima casă creşte în vis şi se micşorează pe hârtie.Specialiştii susţin că standardul locativ ar trebui să fie corelat cu vârsta şi etapele din carieră: o garsonieră, la tinereţe, apartamentul de bloc, la maturitate, iar vila, după o viaţă de muncă şi de economii.

Mai citeşte şi:

adevarul.es -  Târgurile imobiliare low-cost câștigă teren

Dobânda la „Prima Casă“: 5,2% la euro
Botoşani: Preţurile apartamentelor au crescut cu 15-20%
Avans de 5% pentru locuinţele cumpărate prin programul Prima Casă
„Prima Casă“ aşteptată şi în provincie
Programul „Prima Casă“ este greu accesibil
Craiova: „Prima Casă” creşte preţurile locuinţelor în Bănie


Obişnuiţi să viseze la o casă cu piscină sau măcar la un apartament cu loc de parcare într-un ansamblu rezidenţial nou-nouţ, românii au revenit forţat cu picioarele pe pământ.

Criza pare să-i fi determinat să-şi pondereze dorinţele şi să-şi analizeze la rece posibilităţile financiare. Mai ales că Guvernul Boc a stabilit ca limită pentru garanţii guvernamentale o investiţie în prima casă care să nu depăşească 60.000 de euro.

Oficialii site-ului magazinuldecase.ro ne-au declarat că la aceşti bani se pot cumpăra, după o negociere la sânge, fie un apartament vechi de două camere în cartierul bucureştean Colentina (55 mp), fie un apartament construit în 2008 în zona Păcurari, Iaşi, (52 mp), fie unul renovat recent, dar construit în 1986, în zona ICIL din Constanţa (58 mp).

Specialiştii în interme­dieri financiare spun că locuinţei din blocul nou, cumpărată uneori cu două locuri de parcare la pachet, i-a luat locul în tranzacţii vechiul apartament de bloc din cartierele comuniste.

Cine conduce piaţa?

„Înainte de criză, preţurile locuinţelor au cunoscut o creştere accelerată ajungând să depăşească, în 2008, o sustenabilitate rezonabilă a veniturilor. A fost o piaţă a vânzătorilor. Putem spune că, în 2008, românii cumpărau ce găseau, fără prea multe criterii de alegere. Vorbim de preţuri de 2-3.000 euro/mp în zone semicentrale şi de 4-6.000 euro/mp ultracentral pentru locuinţele vechi“, ne-a explicat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Ulterior, explică reprezentantul brokerului de credite, începând cu 2009, preţurile locuinţelor vechi au cunoscut o corecţie majoră: „Piaţa s-a deplasat înspre cumpărători, iar clienţii sunt mai atenţi acum la amplasament, finisaje, accesibilitate şi vecinătăţi. Acum, clientul îşi asigură mai întâi confortul unei finanţări şi apoi îşi caută o casă care să corespundă atât nevoilor sale, cât şi posibilităţii sale de cumpărare.“

Casa potrivită

Specialiştii în intermedieri de credite bancare insistă asupra faptului că normalitatea în domeniul imobiliar presupune o anumită succesiune în standardul locativ, etapizată în funcţie de vârstă şi de nivelul carierei.

„Astfel, în primii ani de muncă, la 23-28 de ani sunt accesibile garsonierele sau apartamentele cu două camere în zone semicentrale. Apoi vom vedea o migrare a acestei mase critice înspre două camere central sau trei camere semicentral şi eventual spre maturitate va putea fi accesibilă achiziţia unei case sau a unui apartament în blocuri noi în zone centrale“, mai explică Anca Bidian de la Kiwi Finance.

Deşi este greu de apreciat care ar fi cele mai accesibile locuinţe pentru tânărul de condiţie medie din România, oficialii de la Kiwi Finance susţin că, în contextul actual, cu un venit mediu lunar de 2.000 de lei, solicitantul unui credit ipotecar poate obţine maximum 23.000 de euro pe 30 de ani, sumă ce l-ar ajuta ca, având la dispoziţie şi un avans de 10.000 de euro, să achiziţioneze o garsonieră.

image

Oriunde în lume cumpărarea unei case implică îndeplinirea unor condiţii, nu este un drept constituţional.

image


Anca Bidian
CEO Kiwi Finance

Zece bănci s-au încadrat deja pentru „Prima Casă“

Cu toate că bancherii spun că analizează încă normele programului „Prima Casă“, surse guvernamentale au declarat pentru ziarul „Adevărul“ că 10 dintre cele 19 instituţii care au trimis oferte preliminare se încadrează în condiţiile anunţate duminică de Guvern. „Aşteptăm oferte îmbunătăţite din partea celor 19 instituţii de credit şi este posibil ca toate să se încadreze în programul «Prima Casă». Cert este că, după ofertele preliminare, există un top zece al băncilor potrivite pentru a oferi aceste credite“, au mai spus sursele.

Practic, cine vrea să acorde împrumuturi prin acest program trebuie să accepte o marjă de cel mult 4% peste indicele de referinţă Euribor, aplicat la creditele în euro, şi de 2,5% peste Robor, pentru cele în lei.

Astfel, dobânzile s-ar situa în jurul valorii de 5,2% pentru finanţările în monedă europeană şi de 13,3% pentru cele în lei.De asemenea, avansul minim obligatoriu este de 5% pentru împrumuturile de maximum 60.000 de euro, iar pentru sume mai mari se solicită un aport propriu suplimentar.

Guvernul constrânge băncile

Totuşi, unii bancheri consideră că marjele de dobândă impuse de norme sunt prea mici pentru a acoperi costurile de finanţare ale instituţiilor de credit. „O dobândă maximă de 5,25% este nejustificată, având în vedere că în România resursele băneşti costă mult mai mult decât atât“, apreciază Laszlo Diosi, preşedintele OTP Bank.

Mai ales că dobânzile la depozite în euro depăşesc, în unele cazuri, chiar 6%. La rândul său, consultantul de investiţii Bogdan Baltazar crede că o marjă de 4% este la limită şi, în aceste condiţii, probabilitatea ca băncile să obţină profit este scăzută. „Guvernul încearcă să facă presiuni asupra băncilor. Se vor înscrie în program instituţiile de credit care se pot aproviziona mai ieftin, de la băncile-mamă“, a mai spus Baltazar. ; Alexandra Tămăşan, Cosmina Croitoru

Pretext pentru scumpire

Oferta de case de vânzare sub 60.000 de euro a devenit tot mai subţire după anunţul Guvernului, susţine Matei Maloş, director general la magazinuldecase.ro. „Mai mult, preţurile listate au crescut cu 5-10% faţă de perioada anterioară, aşa cum s-a întâmplat şi acum două-trei luni, odată cu anunţul împrumutului de la FMI“, declară Maloş.

O veste bună, spune el, este aceea că marjele de negociere au crescut de la 5 – 10% din preţul de listare la 15 - 20% din această referinţă. Astfel că şi locuinţele de 70 - 75.000 de euro ar putea intra în calcul. Dacă Matei Maloş crede că programul Guvernului ar putea să deblocheze tranzacţiile imobiliare, intermediarii de credite nu se pronunţă, deoarece nu au fost stabilite încă „datele problemei“.

Românii fac orice pentru o casă

Casa proprietate personală este visul oricărui om după o anumită vârstă. La români, psihologii observă că este chiar mai mult decât atât. „E aproape o obsesie pentru noi şi asta pentru că avem un simţ al proprietăţii foarte dezvoltat. Majoritatea celor din generaţiile anterioare au trăit în casele lor, iar noi ne-am obişnuit cu acest stil de viaţă.

Astfel, indiferent care sunt compromisurile pe care le implică o rată la o casă - renunţarea la concedii, la anumite alimente sau la îmbrăcăminte -, românii se înhamă la datorii doar pentru a-şi satisface această nevoie“, ne-a explicat psihologul Cătălina Hetel. Mai mult, cei care nu pot accesa ratele, mai arată psihologul, consideră că trec printr-un eşec şi pot dezvolta depresii sau alte boli psihice.

Condiţii minime

Specialiştii de la Kiwi Finance au luat în considerare un credit ipotecar de 60.000 de euro şi au determinat venitul necesar unei familii cu doi membri pentru accesarea lui. În condiţiile actuale, la un credit pe 30 de ani, cu dobândă de 8,5% şi grad de îndatorare de 50%, rezultă o rată lunară de 520 euro şi un venit lunar al familiei de 4.200 lei. Dacă se aplică metodologia pentru „Prima Casă“, cu un grad de îndatorare de 50% şi cu dobândă de 5,5%, rata lunară este 440 euro şi venitul lunar necesar e de 3.780 lei/familie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite