Cât costă fericirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii aduc satisfacţie în viaţă până la un punct. Peste 5.000 de euro pe lună, aceştia devin mai puţin importanţi. Sentimentele de bucurie şi de mulţumire cresc odată cu salariul. Dar, după bariera de 5.000 de euro, majorarea venitului nu mai compensează problemele.

Programul prelungit la serviciu lasă celor cu salarii mari prea puţin timp liber pentru a se bucura de bani, explică cercetătorii americani. Aceştia au analizat rezultatele unui sondaj Gallup care a adunat 450.000 de răspunsuri referitoare la acest subiect.

„O mărire de salariu de 100 de dolari (77 de euro) nu are aceeaşi semnificaţie pentru un director de bancă şi pentru un individ plătit cu salariul minim. Dar dublarea venitului fiecăruia ar putea avea", se arată în analiza realizată de Daniel Kahneman şi Angus Deaton de la Universitatea Princeton, citată de ­LiveScience.

Lipsa banilor aduce nefericire

Participanţii la studiu au fost întrebaţi dacă s-au simţit fericiţi, trişti, stresaţi sau furioşi în ziua respectivă şi cât de mult au zâmbit sau au râs. Persoanele cu cele mai mici venituri ­s-au dovedit şi cele mai nefericite, lipsa banilor amplificând problemele vieţii, cum ar fi divorţul, boala sau singurătatea. Dar viaţa devenea cu atât mai roz cu cât participanţii la sondaj aveau salarii mai mari.

Totuşi, pentru cei cu venituri lunare de peste 5.000 de euro, banii nu mai aduceau mulţumire. Cu alte cuvinte, cei care câştigau 10.000 de euro pe lună sau 15.000 de euro nu erau mai fericiţi decât cei care aveau un salariu de 5.000 de euro.

O explicaţie ar putea fi că banii nu pot compensa la infinit stresul de a întreţine o familie, o casă sau chiar de a păstra locul de muncă. Şi dacă o mărire de salariu înseninează ziua oricui la început, sentimentul dispare rapid întrucât intervine trezirea la realitate: nu înseamnă că persoana respectivă va putea petrece mai mult timp cu cei dragi, va fi ferită de durere şi boală şi se va putea bucura de timpul liber - factorii implicaţi în crearea stării de fericire.

Competiţia cu prietenii

„Mai mulţi bani nu aduc neapărat mai multă fericire, dar un venit mai mic este asociat cu disconfortul emoţional", potrivit cercetătorilor de la Princeton. În general însă, bogaţii se declară mult mai mulţumiţi de viaţă decât săracii pentru că odată cu salariul creşte şi încrederea în propriile forţe.

Un rol important îl are şi competiţia cu cei din anturaj. „Să câştigi un milion de dolari pe an se pare că nu e suficient să te facă fericit dacă prietenii tăi câştigă două milioane", declară pentru „The Daily Mail" Chris Boyce de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite