Căsnicia îi face pe bărbaţi mai agreabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariajul îi salvează pe bărbaţi de la comportamente antisociale
Mariajul îi salvează pe bărbaţi de la comportamente antisociale

„Mariajul este calea naturală de a ne ţine departe de certuri cu străinii“, spunea odată actorul american de stand-up comedy Alan King. Psihologii susţin că această glumă este cât se poate de adevărată. Specialiştii au descoperit că mariajul chiar îi face pe bărbaţi mai binevoitori – sau măcar mai puţin predispuşi la activităţi antisociale, scrie „The Daily Telegraph“.

Bărbaţii căsătoriţi de până în 29 de ani au fost implicaţi în mai puţine incidente care încalcă normele sociale (criminalitate, agresivitate, beţii) decât burlacii, conform psihologilor de la Universitatea de Stat din Michigan, SUA. Totuşi, cercetătorii au argumentat că s-ar ajunge la această situaţie tocmai pentru că bărbaţii agreabili au mai multe şanse de a se căsători. Când au analizat cum s-au comporat doi gemeni identici de-a lungul a 12 ani, au descoperit că mariajul a contat. Odată ce şi-a pus pirostriile, unul dintre gemeni a renunţat rapid la „ieşirile în decor". Comportamentul antisocial al fratelui său burlac a continuat nestingherit. Una dintre concluzii a fost că bărbaţii căsătoriţi se ţin departe de comportamentele antisociale din cauză că ar avea mai multe de pierdut din cauza lor. În plus, celibatarii au mai multe şanse să facă parte din grupuri mari, în interiorul cărora se manifestă aceste comportamente agresive.

„Bărbaţii care se căsătoresc sunt mai puţin antisociali chiar de la început. După ce renunţă la burlăcie, ajung şi mai puţin antisociali", a explicat profesorul Alexandra Burt. Cercetătorii au urmărit comportamentul bărbaţilor de la vârsta de 17 ani, când aproape toţi erau celibatari, până la vârsta de 29 de ani, când 60% erau deja căsătoriţi.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite