Case care se încălzesc singure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferma Washlands are un sistem geotermal de climatizare
Ferma Washlands are un sistem geotermal de climatizare

Britanicii găsesc soluţii pentru a-şi face casele mai confortabile la costuri cât mai reduse. Visul unei vieţi fără facturi pentru consumul de energie a devenit realitate pentru tot mai mulţi englezi.

 Ferma Washlands din ­Essex are un sistem sofisticat de alimentare cu energie electrică şi termică. Proprietarul, James Carter, iluminează şi încălzeşte vila cu cinci dormitoare şi cu piscină interioară ­printr-un sistem ­geotermal de climatizare, cu ţevi îngropate, încălzite de pământ. Un reprezentant al companiei ICE ­Energy spune că preţul mediu pentru instalarea unui asemenea sistem ajunge la 11.000 de lire sterline (12.700 de euro), potrivit „The Daily Telegraph". Ferma este scoasă acum la vânzare, la preţul de 2,5 milioane de lire (2,9 milioane de euro).

Un alt exemplu de ingeniozitate este cel al lui ­Melanie Towns, un psiholog trecut de 50 de ani care a cumpărat, în urmă cu nouă ani, Belsford Mill, o fostă moară transformată în locuinţă. „Ce m-a fascinat la moară este faptul că funcţiona încă - putea produce energie", spune Towns. „Partea proastă era că avea capacitate limitată. Voiam să facă mai mult, să alimenteze un sistem subteran de climatizare şi să încălzească apa."

Investiţii mici, beneficii uriaşe

Psihologul s-a documentat serios despre moara care a măcinat porumb până în 1949. De-a lungul anilor a investit 6.000 de lire sterline (aproximativ 7.000 de euro) într-un sistem care-i permite acum să fie independentă energetic şi să primească şi bani de la guvern, ­care-i recompensează pe cei care produc energie sustenabilă. Şi Towns îşi vinde acum casa, cu 995.000 de lire sterline (1,15 milioane de euro). Dincolo de avantajele financiare, Towns spune că ­este şi foarte amuzant să-ţi produci singur energia.

Şi proprietarii unor case mai ieftine au reuşit să scape de facturile la curent şi energie termică. Morton Muirhead şi soţia lui, ambii de 60 de ani, locuiesc de 10 ani într-o fermă din Isle of Arran care se alimentează aproape singură. Un generator pe motorină merge patru ore pe zi pentru a încărca bateriile care furnizează energie electrică pentru celelalte 20 de ore din zi. Casei îi lipseşte un singur lucru: o sursă alternativă de energie, eoliană sau solară. „Instalarea panourilor solare ar costa între 5.000 şi 10.000 de lire, iar o turbină eoliană ar ajunge probabil la 2.000 de lire. Le-aş fi instalat chiar eu dacă nu vindeam casa", spune Muirhead.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite