Cartierul viitorului în sud-vestul Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartierul viitorului în  sud-vestul Germaniei
Cartierul viitorului în sud-vestul Germaniei

Alternative viabile oferite de autorităţi şi implicarea localnicilor conştienţi de necesitatea adoptării unor soluţii durabile fac din suburbia nemţească Vauban, din oraşul Freiburg, exemplul „lumii viitorului“. Cei mai puţin de şase mii de locuitori folosesc transportul în comun, iar singurele maşini al căror acces e permis sunt cele utilizate pentru aprovizionare.

Mai citeşte:
Fumatul interzis din 2012 în locurile publice din UE - recomandare Comisia Europeană
Din marina militară a Statelor Unite la o fermă ecologică de lângă Sighişoara
Alba Iulia: Tabără pentru educaţie ecologică

O aşezare de numai 5.300 de locuitori situată în sud-vestul Germaniei îşi propune să demonstreze viabilitatea unor proiecte urbanistice cu adevărat sustenabile.

Spaţiile care, în orice alt oraş sunt ocupate de locuri de parcare pentru maşini, aici sunt pline de verdeaţă şi de flori.

„Dacă vreţi să aveţi maşină aici, trebuie să plătiţi aproximativ 20.000 de euro pentru un loc într-unul dintre garajele noastre de la periferie“, spune Andreas Delleske, unul dintre fondatorii ambiţiosului proiect urbanistic, citat de cotidianul britanic „The Independent“.

Tot el vorbeşte despre decizia a aproximativ 60% din locuitorii oraşului de a renunţa la maşină, „tocmai pentru a se bucura de privilegiul de a locui aici“.

În plus, în mica suburbie din Freiburg accesul maşinilor a fost limitat pentru strada principală şi pentru câteva drumuri de la periferie. Singurele vehicule cu patru roţi ce pot circula pe străzile din Vauban sunt cele utilizate pentru aprovizionarea suburbiei, cărora li se permite intrarea numai pentru scurt timp, pentru livrarea bunurilor necesare.

Bicicleta şi tramvaiul

Locuitorii pot să deţină autoturisme, însă numai cu anumite condiţii. Acestea trebuie să fie parcate la marginea districtului, iar locul de parcare este foarte scump.

În consecinţă, cei mai mulţi locuitori se deplasează cu bicicleta sau folosind reţeaua foarte eficientă de tramvaie care leagă suburbia de centrul oraşului, situat la o distanţă de un sfert de oră.

Pentru cei care au nevoie de autovehicule pentru vacanţe sau pentru călătorii în afara oraşului, la nivelul suburbiei există programe de „maşini comune“ prin care autoturismele pot fi închiriate.

Străzi pavate

image

Locuitorii din Vauban ajung în centrul oraşului Freiburg cu tramvaiul



Lipsa autovehiculelor nu prezintă numai avantejele care ţin de reducerea poluării sau a zgomotului generat de trafic. Cum nu există maşini, nici infrastructura nu trebuie să răspundă principiilor moderne. Drept urmare, pe majoritatea străzilor şi a aleilor din Vauban este pietriş sau pavaj cu piatră de râu.

Aplicarea principiilor ecologice nu se limitează la domeniul transportului. Casele elegante, cu patru etaje, sunt zugrăvite în tonuri discrete de albastru, galben şi roşu, sau este păstrată culoarea naturală a lemnului, scrie „The Independent“. Au balcoane largi şi ferestre în stil franţuzesc ce dau spre grădinile liniştite, cu straturi luxuriante de flori.

Adevărata „eco-revoluţie“ se face simţită însă dincolo de ce se poate observa din exterior. Un sistem complex de ventilaţie, dotat cu schimbătoare de căldură asigură faptul că apartamentele sunt în permanenţă alimentate cu aer proaspăt la temperatura camerei, chiar şi atunci când ferestrele sunt închise.

Cele mai multe case sunt alimentate cu energie prin panouri solare şi motoare co-generatoare, care funcţionează pe bază de rumeguş – acestea furnizează curentul electric şi energia termică. Astfel, cele mai multe dintre casele din Vauban generează un surplus de electricitate, vânzând ceea ce le prisoseşte companiilor de energie care conduc sistemele naţionale şi regionale de electricitate.

Eficienţa energetică este direct resimţită în preţul pe care îl plătesc locuitorii pentru energia pe care o consumă. Costurile anuale pentru factura la încălzire sunt de 114 euro pentru o locuinţă de 90 de metri pătraţi.

Experimentul urbanistic finalizat în urmă cu trei ani şi-a dobândit rapid notorietatea. În fiecare zi, cel puţin şase autocare cu vizitatori sosesc – lăsându-şi vehiculele parcate la periferie, bineînţeles – pentru a admira stilul de trai prietenos cu mediul. La intrarea în suburbie, sunt întâmpinaţi de sloganul „Creăm lumea pe care ne-o dorim“.

Proiect finalizat recent

Situat în apropierea graniţelor cu Elveţia şi cu Franţa, cartierul Vauban este parte a oraşului universitar Freiburg. Suburbia este localizată la 4 kilometri de centrul oraşului. Legătura între Vauban şi centrul oraşului este făcută printr-o reţea de tramvaie foarte bine pusă la punct.

Spaţiul pe care s-a dezvoltat acest cartier a fost ocupat în 1936 de o bază militară franceză, desfiinţată în 1992. Construcţia cartierului-model pentru dezvoltarea durabilă a început în anii ’90 şi a fost finalizată în 2006. Primii locuitori s-au mutat aici încă din 2000-2001. Mesajul care-i întâmpină pe vizitatori este: „Creăm lumea pe care ne-o dorim!“

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite