Cărţi cu animaţie 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Personajele din cărţi pot prinde viaţă cu ajutorul  ochelarilor speciali
Personajele din cărţi pot prinde viaţă cu ajutorul ochelarilor speciali

Oamenii de ştiinţă din Coreea de Sud au reuşit să pună la punct o tehnologie computerizată tridimensio­nală (3D) pentru cărţi, ce face personajele „să sară“ din pagini.

Cercetătorii de la Institutul de Ştiinţă şi Tehnologie Gwangju au folosit această metodă pentru a anima personajele din două cărţi de poveşti tradiţionale, reuşind astfel să-i facă pe dragoni să se mişte în voie, iar pe eroi să sară peste munţi, relevă agenţia Reuters.

Practic, ilustraţiile din cărţi conţin o serie de elemente care declanşează animaţia 3D pentru cititorii care folosesc ochelari speciali. Când cititorul întoarce sau înclină cartea, eroii din poveste se mişcă în sensul ales.

„Am avut nevoie de trei ani pentru a pune la punct software-ul cu ajutorul căruia am putut realiza acest lucru", a mărturisit Kim Sang-Cheol, coordonatorul proiectului.

Potrivit lui, tehnologia ar putea fi folosită pentru realizarea oricărei cărţi. Mai mult, aceasta are şanse să devină populară, dacă va fi preluată de marile companii de telefoane care ar putea adăuga ilustraţii 3D pe ecranele smartphone‑urilor sau dacă muzeele o vor folosi pentru a atrage publicul.

Totuşi, cititorii de rând mai au un pic de aşteptat. „Va mai dura până când marele public va «gusta» această tehnologie", crede coordonatorul proiectului, adăugând că deocamdată nu poate face estimări privind costurile. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite