Canicula ne face nervoşi şi irascibili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii spun că trebuie să ne adaptăm corpul la temperatura de afară astfel încât să nu cădem victimele deshidratării Oboseală exagerată, iritabilitate, senzaţie de leşin şi

Medicii spun că trebuie să ne adaptăm corpul la temperatura de afară astfel încât să nu cădem victimele deshidratării

Oboseală exagerată, iritabilitate, senzaţie de leşin şi dureri de cap. Aproape că nu există persoană care să nu fi experimentat aceste stări în zilele caniculare. Medicii spun că soarele şi temperaturile ridicate ne lasă fără putere. În plus, căldura ne poate face irascibili şi agresivi cu cei din jur.

Stresul este o reacţie a organismului la căldură, spune dr. Dan Pereţianu, medic endocrinolog la Policlinica Povernei. Dacă sunteţi mai agitaţi decât de obicei sau dacă vă supără observaţiile celor din jur, cu toate că nu ar trebui, atunci puneţi aceste stări pe seama caniculei. Medicii spun că deshidratarea organismului generată de căldură duce la creşterea irascibilităţii, dar şi la apariţia stărilor de confuzie, accentuate de creşterea tensiunii arteriale. La unele persoane, căldura poate determina un comportament violent, total necaracteristic acestora. Dacă la toate acestea se mai adaugă şi insolaţia, atunci se poate vorbi despre o adevărată boală, care se manifestă prin dureri de cap, fotofobie (hipersensibilitatea ochiului la lumină) şi uneori febră. Specialiştii atrag atenţia şi asupra oscilaţiilor termice, care sunt mai periculoase decât căldura. Astfel, trecerea de la un front atmosferic la altul poate fi resimţită prin migrene, ameţeli, stări de slăbiciune, transpiraţii excesive şi iritabilitate.

57 de bucureşteni, leşinaţi în stradă

Din cauza caniculei, 57 de bucureşteni au leşinat în stradă, iar alţi 26 au suferit un accident vascular cerebral (afecţiune neurological manifestată prin blocarea irigării cu sânge a unei zone cerebrale), ne-a spus dr. Ovidiu Cizmaru, directorul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti. Potrivit acestuia, trei persoane au murit înecate în timp ce încercau să se răcorească în lacurile Plumbuita, I.O.R şi Ciurel din Capitală. Pentru a rezista cu bine căldurii, dr. Ovidiu Cizmaru recomandă să ne adaptăm comportamentul în funcţie de temperatura de afară. Trebuie să bem zilnic cel puţin 2,5 litri de apă, să evităm consumul de alcool şi cafea şi să evităm mâncărurile grase (carne de porc). Acestea trebuie înlocuite cu multe fructe şi legume. Trebuie să evităm locurile aglomerate chiar şi în orele dimineţii şi să nu plecăm de acasă fără o pălărie care să ne protejeze de razele ultraviolete. Un mijloc eficient de menţinere constantă a temperaturii corpului este de a face mai multe duşuri în timpul zilei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite