Cancerul de col uterin, favorizat de contraceptive şi fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anticoncepţionalele orale şi fumatul cresc incidenţa apariţiei cancerului de col uterin, potrivit prof. Adrian Streinu-Cercel de la Institutul "Matei Balş" din Capitală. Acesta a declarat,

Anticoncepţionalele orale şi fumatul cresc incidenţa apariţiei cancerului de col uterin, potrivit prof. Adrian Streinu-Cercel de la Institutul "Matei Balş" din Capitală. Acesta a declarat, ieri, că ţara noastră este pe primul loc în privinţa mortalităţii prin cancer de col uterin, singura metodă de prevenire a bolii fiind în prezent un vaccin care oferă o protecţie de 100%.

"Imunizarea pe scară largă a femeilor adolescente şi adulte tinere, completată de realizarea periodică a testului Papanicolau, va ajuta la scăderea prevalenţei cancerului de col uterin", a menţionat prof. Cercel.

Vaccinul poate fi administrat copiilor între 9 şi 15 ani şi femeilor tinere cu vârste între 16 şi 26 de ani. Schema de vaccinare cuprinde trei injecţii administrate pe parcursul a şase luni. Acest vaccin poate fi eliberat numai pe bază de prescripţie medicală, la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor ginecologi, pediatri şi infecţionişti.

În România, rata mortalităţii prin cancer de col uterin se află într-o continuă creştere, de la 15,68 cazuri la 100.000 de femei în 1982 la 31,5 cazuri la 100.000 de femei în anul 2000.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite