Cancerul de piele poate fi vindecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depistată la timp, chiar şi cea mai severă afecţiune cutanată este tratabilă în sută la sută din cazuri Căldura ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să ne gândim la concediu, la

Depistată la timp, chiar şi cea mai severă afecţiune cutanată este tratabilă în sută la sută din cazuri

Căldura ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să ne gândim la concediu, la relaxare, la mare şi, implicit, la soare. Însă nu mulţi sunt conştienţi că razele ultraviolete, deşi au o serie de efecte benefice (menţin bioritmul, sintetizează vitamina D, au efect antiinflamator şi tratează unele eczeme), totodată provoacă şi îmbătrânirea precoce a pielii, cataracta şi cancerul cutanat.

Melanomul este cea mai severă formă de cancer cutanat, care însă, dacă este depistat la timp, este tratabil în 100 la sută din cazuri. Este vorba de o tumoare malignă cu originea în melanocite, celule care produc melanina, pigmentul care ne colorează pielea, părul şi ochii.

Majoritatea melanoamelor sunt de culoare neagră sau brună, cu toate că există şi unele de culoare roz, roşu, purpuriu sau alb. Dacă tratamentul melanomului nu este efectuat cu promptitudine, cancerul se poate răspândi în alte părţi ale corpului, moment în care poate deveni chiar fatal.

În condiţiile în care, deşi nu este cea mai întâlnită formă de cancer, această afecţiune este cauza celor mai multe decese. În urma unui studiu făcut în 2006, pe un eşantion de 784 de pacienţi la nivel naţional, Societatea Română de Dermatologie a constatat că peste 86 de persoane suferă de diferite forme de cancer de piele. De asemenea, 44 la sută din cei examinaţi suferă de arsuri în urma expunerii la soare.
Factori care ne predispun la cancer de piele:

1. Expunerea la soare - atât razele UVA, cât şi cele UVB sunt periculoase pentru piele, putând favoriza apariţia cancerului, inclusiv a melanomului. Arsurile pe care le suferim în copilărie sunt o cauză a bolilor pielii, dar şi expunerea cumulată este un factor de care trebuie să ţinem cont.

Razele UVA trec prin sticlă, pătrund în epidermă şi se opresc în derm, în timp ce razele UVB nu pătrund prin sticla geamurilor, iar în piele ajung doar în epidermă. Acestea sunt şi cele mai periculoase, mai ales între orele 12 şi 16. Radiaţiile UVB sunt responsabile de bronzare, datorită creşterii producţiei de melanină, dar şi de "petele brune", de fotodermatoze şi cancer cutanat. Şi radiaţiile UVA determină pigmentarea, dar de o manieră diferită: aşa-numitul "bronz de seară" care dispare după mai puţin de două zile.

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că razele UVA provoacă la persoanele cu piele deschisă deteriorarea fibrelor de colagen şi a elastinei din derm.

2. Aluniţele - sunt două tipuri de aluniţe: aluniţele normale, micuţe, de culoare maronie, cunoscute ca "semne de frumuseţe", şi aluniţele atipice, cunoscute şi sub numele de nevi displastici. Oricine are mai mult de 100 de aluniţe îşi măreşte cu mult riscul de melanom, indiferent de tipul nevilor. Iată care este ABCDE-ul melanomului: asimetrie, bordură, culoare, diametru şi evoluţie.

3. Tipul de ten - cu cât tenul este mai deschis la culoare, cu atât este mai predispus unor afecţiuni ale pielii.

4. Factorul genetic - unu din 10 pacienţi diagnosticaţi cu cancer de piele are în familie o persoană care a suferit de melanom. De asemenea, o dată ce ai suferit de cancer de piele, deşi tratat cu succes, riscul de recurenţă este foarte mare, motiv pentru care trebuie evitat soarele.

5. Un sistem nervos slăbit - compromiterea sistemului nervos ca urmare a chimioterapiei, a transplantului de organe, a unor afecţiuni precum HIV/SIDA, limfom sau arsuri solare repetate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite