Cancerul de col uterin face ravagii în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Europa, la fiecare 18 minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin, al doilea cancer ca frecvenţă în rândul femeilor sub 45 de ani. Boala apare pe fondul unei infecţii

În Europa, la fiecare 18 minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin, al doilea cancer ca frecvenţă în rândul femeilor sub 45 de ani. Boala apare pe fondul unei infecţii persistente cu papilomavirusul uman. Până în prezent au fost identificate peste 100 de tulpini de HPV, majoritatea fiind inofensive şi asimptomatice.

Statisticile arată că, în decursul vieţii, circa 50% din femei se vor infecta cu un virus papilloma, care este potenţial cauzator de cancer, riscul începând odată cu debutul vieţii sexuale. "Virusul se poate transmite în cursul actului sexual sau chiar doar în cazul contactului cutanat direct la nivelul regiunii genitale. Chiar dacă prezervativele pot reduce riscul de infecţie, ele nu protejează complet, deoarece tegumentul din imediata vecinătate a regiunii genitale poate fi de asemenea purtător de virus", explică dr. Daniel Popescu, medic primar obstetrică-ginecologie la policlinica "Şerban Vodă" din Capitală. În Bucureşti au fost raportate 3.319 cazuri noi de cancer de col uterin, înregistrându-se mai mult de 1.800 de decese. Boala poate fi depistată cu ajutorul testului Babeş-Papanicolau, chiar dacă astfel de teste sunt considerate "ruşinoase" sau incomode.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite