„Cameră de gardă“ pentru scandalagii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Suedia, cuplurile care se ceartă în vacanţă pot apela la un serviciu destinat special lor. Aşteptăm cu toţii concediul, convinşi că ne vom relaxa şi ne vom simţi bine. Numai că, uneori, mai avem parte şi de certuri cu partenerul.

O discuţie aprinsă cu persoana alături de care îţi petreci vacanţa poate să-ţi strice tot cheful, iar concediul mult aşteptat se transformă într‑un coşmar. Suedezii s-au gândit însă că situaţia ar putea fi remediată, relevă Deutsche Welle. Responsabilii complexului hotelier din Lysekil, localitate situată pe coasta de vest a Suediei, pun la dispoziţia certăreţilor o „cameră de gardă".

Stina Stahl, care se ocupă de acest serviciu, spune că ştie din proprie experienţă că atunci când vremea se strică „tensiunea pluteşte în aer". Apoi, afirmă ea, sunt şi alţi factori care pot isca un scandal în concediu: camera de hotel care nu e tocmai ce şi-a dorit cuplul, plaja murdară sau mâncarea proastă.

„Problemele pornesc de la faptul că avem aşteptări foarte mari legate de vacanţă, iar dacă acestea nu sunt îndeplinite, ajungem să fim dezamăgiţi", explică Stina Stahl. De la dezamăgiri până la scandal în familie mai e doar un pas, fapt ce ar putea explica şi de ce o treime dintre divorţurile din Germania, de pildă, sunt intentate după perioada de concediu.

O investiţie mică

„Camera de gardă" pentru scandalagii nu este însă un serviciu gratuit. Totuşi, având în vedere că nu costă mai mult de 10 euro pe oră, iniţiatorii proiectului spun că este mult mai ieftin decât un divorţ. Cei care se ocupă de împăcarea partenerilor încearcă să găsească o cale prin care aceştia ar putea comunica.

Certăreţii pot veni individual sau împreună, putând opta şi pentru terapia prin telefon, pentru care nu se percep taxe. „În primul rând, trebuie să te întrebi ce-ţi doreşti tu de la concediu, iar apoi, ce-şi doreşte partenerul. Doar aşa se poate ajunge la o înţelegere", spune Stina Stahl.

Johann şi Annelie Skong se numără printre turiştii care au apelat la „camera de gardă". Cuplul, care are patru copii, plănuise o vacanţă la bordul unui iaht. Când să pornească pe mare, Annelie a început să se plângă. I-a spus lui Johann că dacă ar sta prea mult pe mare s-ar plictisi îngrozitor. Apoi, femeia s-a enervat la culme pentru că era nevoită să facă mereu curăţenie.

Soţii au început să se certe, iar copiii le-au urmat exemplul. Ajunşi la „urgenţă", cei doi au descoperit că sunt mai irascibili atunci când le este foame, dar şi că trebuie să înveţe să se înţeleagă reciproc. „Înainte de toate, în vacanţe ne vom asigura că avem suficientă mâncare. Apoi, vom face o «conferinţă» pentru a stabili ce vrea fiecare să facă", a afirmat Johann după ce a trecut pe la „camera de gardă".

"Avem aşteptări mari legate de vacanţă. Dacă nu sunt înde­pli­nite, ne supărăm."
Stina Stahl
responsabil „camera de gardă"

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite