Calendarul încălzirii globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperatura a crescut cu 0,8 grade Celsius pe glob în ultimii aproximativ 130 de ani
Temperatura a crescut cu 0,8 grade Celsius pe glob în ultimii aproximativ 130 de ani

NASA a dat publicităţii hărţi ale globului, din 1880 până în 2009, care arată cum s-a încălzit Planeta. Temperatura a crescut cu 0,8 grade Celsius pe glob în ultimii aproximativ 130 de ani, încălzirea fiind accelerată mai ales după anul 1975.

Lumea s-a încălzit. Fie că este vina noastră, fie că procesul s-a întâmplat din cauze naturale - dovezile arată că, cel mai probabil, oamenii sunt cauza - termometrele din întreaga lume au arătat temperaturi din ce în ce mai ridicate de la începutul Revoluţiei Industriale, potrivit NASA.

Demonstraţia analizei realizate de Institutul Goddard de Studii Spaţiale (GISS) de la NASA o reprezintă o serie de hărţi care arată cum a crescut temperatura din 1880 până în prezent pe întreg globul. Două treimi din acest proces de încălzire s-a petrecut după 1975, cu aproximativ 0,15-0,20 de grade la fiecare zece ani.

Creştere mică, dar periculoasă

Această evoluţie este alarmantă pentru că, în trecut, o scădere de unul-două grade a fost suficientă pentru a arunca Pământul în Mica Eră Glaciară. Iar cu 20.000 de ani în urmă, o scădere cu cinci grade Celsius era suficientă pentru a îngropa o mare parte din America de Nord într-o calotă de gheaţă.

Pentru această analiză, GISS a folosit date de la 6.300 de staţii meteo din întreaga lume, dar şi informaţii de la sateliţi şi a calculat schimbările de temperatură comparativ cu perioada de referinţă 1951-1980.

Pe hartă, perioada 1880-1950 apare mai rece. Temperaturile cresc spre finalul intervalului. Folosirea combustibililor fosili a crescut şi ea după cel de-al Doilea Război Mondial, ducând la eliberarea gazelor cu efect de seră în atmosferă.

Încălzirea cea mai pronunţată s-a întâmplat în ultimele trei decenii, când acumularea lentă a acestor gaze a început să-şi arate efectele, potrivit directorului GISS Jim Hansen. 

Info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite