Caisele combat anemia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aromatele caise sunt fructele preferate ale copiilor şi adulţilor în egală măsură. Dar aceste fructe pot fi folosite şi în tratamenul unor diverse afecţiuni: astenie fizică şi

Aromatele caise sunt fructele preferate ale copiilor şi adulţilor în egală măsură. Dar aceste fructe pot fi folosite şi în tratamenul unor diverse afecţiuni: astenie fizică şi psihică, convalescenţă, anemie, litiază renală, insomnie, oboseală, nevroză etc.

Efectele benefice ale caiselor asupra sănătăţii se datorează aportului ridicat de vitamine (A, B1, B2 şi C), de săruri minerale (potasiu - 250 mg, la 100 g fruct, calciu, fier, fosfor ) şi microelemente (brom, cobalt, magneziu). Caisele, în stare proaspătă, au o valoare energetică de 50 kcal la 100 de grame de fruct, în timp ce uscate, aportul este de 306 kcal.

Nutriţioniştii au constatat că anemiile apărute în urma unei hemoragii au fost combătute mai eficient cu ajutorul unei cure de caise, comparativ cu una de ficat de vită. De asemenea, uleiul de sâmburi de caise este recomandat celor care suferă de acufene (zgomot în urechi).

În ceea ce priveşte necesarul zilnic de vitamine al unui adult tânăr, 100 de grame de caise asigură 45 la sută din necesarul de vitamină A şi 8 la sută din cel de vitamina C. Este salutar consumul caiselor şi în cazul bolnavilor de nervi şi celor care prestează munci fizice şi intelectuale pe termen lung.

Reţeta săptămânii

Tort cu caise pentru zile caniculare

Ingrediente:
200 g iaurt, 400 g frişcă, 3 linguri zahăr pudră, vanilie, coajă de lămâie - rasă - 2 linguri, 3 linguri nucă de cocos, miezul de la un kg caise trecut prin mixer, 500 g pişcoturi.

Preparare:
Se amestecă iaurtul cu frişca şi celelalte ingrediente cu o lingură de lemn până obţinem o pastă consistentă. În aceasta se încorporează pasta de caise.

Pişcoturile vor fi stropite cu zeamă de compot de fructe sau un sirop preparat din zahăr şi zeamă de lămâie. Se aşază alternativ, un strat de pişcoturi apoi unul din crema preparată anterior. Ultimul strat este din cremă. Tortul este acoperit apoi cu bucăţele de caise pudrate cu nucă de cocos. Tortul se serveşte după ce a stat la rece cel puţin două ore.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite