Cafeaua sporeşte rezistenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conţinutul bogat în cofeină face ca această băutură să crească atenţia şi performanţele mentale. Pentru mulţi dintre noi, ziua nu poate începe fără o cafea savurată la micul dejun.

Conţinutul bogat în cofeină face ca această băutură să crească atenţia şi performanţele mentale.

Pentru mulţi dintre noi, ziua nu poate începe fără o cafea savurată la micul dejun. Cafeaua este unul dintre cele mai studiate produse din lume. Rezultatul acestor studii arată că un consum moderat de cafea (una- două ceşti pe zi) nu ne afectează sănătatea, ba chiar dimpotrivă, are efecte benefice. Cafeaua conţine antioxidanţi, care acţionează pozitiv asupra diabetului tip 2, îmbunătăţeşte vigilenţa şi performanţa fizică şi mentală.

Cofeina a fost consumată de oameni timp de secole, fără a ţine cont de cultură sau continent. Acest lucru transformă cofeina în cea mai consumată substanţă farmacologică activă, folosită mai ales ca stimulent al sistemului nervos. Efectele sale asupra vigilenţei sunt importante în multe dintre situaţiile cu care ne confruntăm zilnic.

150 mg de cafea reduc semnificativ efectele oboselii

Un studiu al Centrului de Informare pentru Ştiinţa Cafelei (CoSIC), din Marea Britanie, a evidenţiat faptul că atenţia şoferilor este mult mai mare în urma consumului de cafea, în timp ce se reduce riscul producerii unui accident. Potrivit cercetătorilor de la CoSIC, un conţinut de 150 mg de cofeină din cafea ajută la reducerea semnificativă a efectelor oboselii din timpul şofatului, resimţite în special în primele ore ale dimineţii şi în intervalul 14-16.

În urma evaluării a peste 160 de studii publicate cu privire la cafea şi sănătate, cercetătorii britanici de la CoSIC au ajuns la concluzia potrivit căreia cafeaua are efecte benefice vizibile datorită conţinutului bogat în antioxidanţi. "Cafeaua conţine de patru ori mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul, aceştia rezistând în timpul procesului de preparare.

Antioxidanţii contribuie la protecţia împotriva deteriorării celulare, una dintre cauzele apariţiei a numeroase boli. Ceea ce oamenii trebuie să înţeleagă referitor la cafea este că indiferent de producător, consumată în cantităţi moderate (una-două ceşti pe zi), ea este sigură şi naturală", a explicat Roger Cook, directorul CoSIC. În cazul diabeticilor de tip 2, consumul de cafea nu trebuie interzis.

Studiile arată că un consum regulat de cafea protejează într-o oarecare măsură împotriva evoluţiei acestei afecţiuni. Cofeina conţinută de cafea reprezintă, totodată, un stimulent al sistemului nervos central. Prin consum regulat sunt îmbunătăţite în mare măsură vigilenţa şi declinul cognitiv, fiind în acelaşi timp înlăturată şi moleşeala resimţită după masa de prânz.

Cofeina, benefică în timpul răcelii

O ceaşcă de cafea ajută la eliberarea adrenalinei, responsabilă de senzaţia de energizare a corpului. "O ceaşcă de cafea zilnic nu numai că ne sporeşte randamentul, dar ne şi protejează organismul. Cafeaua nu trebuie eliminată din dieta zilnică atunci când suntem răciţi, deoarece ajută la eliberarea căilor respiratorii.

Una sau două ceşti de cafea înainte de a merge la bazinul de înot sau înainte de orice tip de activitate fizică ne ajută organismul să reziste mai mult la efort. Un studiu de rezistenţă a arătat că doza optimă de cofeină de care corpul are nevoie în timpul exerciţiilor este de 3-6 mg pe kilogram", a continuat Roger Cook.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite