Ca să mănânci mai puţin, imaginează-ţi fiecare înghiţitură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suntem mai încântaţi de prima muşcătură decât de următoarele
Suntem mai încântaţi de prima muşcătură decât de următoarele

Ţi-e poftă de ciocolată şi nu ştii cum să faci să nu o mănânci pe toată? Un studiu realizat de cercetătorii americani sugerează că imaginile detaliate ale produsului consumat te-ar putea ajuta să mănânci mai puţin.

Astfel, precizează LiveScience, oamenii care îşi imaginează fiecare muşcătură şi înghiţitură mănâncă mai puţin decât cei care vizualizează alte sarcini pe care le au de făcut sau alte mâncăruri. Studiul vrea să le arate oamenilor cum să-şi gestioneze consumul de alimente.

Sentimentul de saţietate apare târziu

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Carnegie Mellon, SUA, oamenii sunt mai încântaţi de prima muşcătură decât de a zecea, din cauza unui proces numit obişnuinţă. Aceasta funcţionează la fel ca plictiseala: creierul tău ştie deja ce trebuie să facă şi nu mai este excitat de stimulul respectiv.

Obişnuinţa este, de fapt, un factor foarte important dacă vrei să mănânci mai puţin. Sentimentul de saţietate apare foarte târziu pentru a încetini consumul, aşa că oamenii se bazează pe procesele psihologice pentru a lăsa jos furculiţa, spune cercetătorul Carey Morewedge.

Studiind cum ne comportăm atunci când ne este poftă de ceva, Morewedge şi colegii săi au observat că ne obişnuim chiar şi cu acele alimente pe care ni le dorim foarte mult. Atunci când ne imaginăm că am finalizat sarcina respectivă activăm aceleaşi circuite neuronale ca atunci când o facem propriu-zis.

Astfel, oamenii se obişnuiesc cu mâncarea doar imaginându-şi că o mănâncă. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite