Busola moralităţii din creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre zonele creierului funcţionează ca o balanţă care cântăreşte diferenţa între bine şi rău
Una dintre zonele creierului funcţionează ca o balanţă care cântăreşte diferenţa între bine şi rău

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au descoperit în creierul uman o „busolă a moralităţii" care controlează modul în care îi judecăm pe cei din jur. Acest compas se găseşte la joncţiunea lobilor temporal şi parietal, aproape de suprafaţa creierului, chiar în spatele urechii drepte.

Potrivit „The Daily Mail", cercetătorii americani au reuşit să folosească magneţi foarte puternici pentru a modifica activitatea din această zonă a creierului şi a-i face pe cei supuşi testelor, temporar, lipsiţi de moralitate. Studiul demonstrează astfel că moralitatea nu depinde de educaţie, religie sau de filosofia de viaţă, ci de biologia creierului.

„Apreciam moralitatea ca un comportament extrem de elevat", spune coordonatorul studiului, Liane Young. „Faptul că am reuşit să folosim un câmp magnetic pe o regiune specifică a creierului şi să schimbăm judecăţile morale ale subiecţilor este uimitor". În primul experiment, 12 volutari au fost expuşi câmpului magnetic pentru 25 de minute apoi au primit 192 de scenarii şi au fost rugaţi să judece acţiunile personajelor pe o scară de la 1 (absolut interzis) la 7 (absolut permis).

În al doilea experiment, voluntarii au fost rugaţi să-şi spună părerea despre personajele scenariilor în timp ce creierele lor se aflau sub influenţa câmpului magnetic. În ambele cazuri, moralitatea voluntarilor a fost alterată.

Într-unul dintre scenarii, un bărbat îşi lăsa prietena să meargă pe un pod despre care ştia că nu este sigur. Fata n-a păţit nimic, dar cei mai mulţi ar considera comportamentul bărbatului inacceptabil. Totuşi, voluntarii n-au găsit nepotrivită alegerea bărbatului din scenariu şi i-au judecat acţiunile doar în relaţia cu faptul că prietena lui a supravieţuit.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite