VIDEO Bugarach, locul ferit de Apocalipsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care se tem că în 2012 va veni sfârşitul lumii îşi pun speranţele într-un sat pitoresc din Franţa, în care văd singurul adăpost. „Trăiţi la Bugarach sau muriţi“ pare să fie sloganul celor care cred că anul viitor va aduce sfârşitul lumii.

Niciunul dintre cei 194 de localnici din Bugarach nu s-ar fi gândit că satul pitoresc şi liniştit din regiunea Aude, din sud-vestul Franţei, se va transforma în buricul Pământului. De câteva luni însă, calmul care caracteriza sătucul pierdut printre dealuri s-a risipit, scrie „Le Parisien". Convinşi că numai Bugarach va fi cruţat când va veni Apocalipsa - la sfârşitul anului 2012, conform unor controversate interpretări ale calendarului mayaş -, cei care cred în existenţa extratereştrilor şi adepţii curentului New Age iau cu asalt localitatea.

Se spune, şi încă de ani buni, că muntele Bugarach ar adăposti o bază militară secretă sau că aici s-ar afla OZN-uri ce ar urma să părăsească Terra când lumea va lua sfârşit, iar pământenii norocoşi ar putea urca la bordul acestora. Unii afirmă că până şi regizorul Steven Spielberg s-ar fi inspirat pentru filmul său „Întâlnire de gradul trei" dintr-o vacanţă petrecută în regiune. Iar zvonurile care circulă pe internet atrag ca un magnet turiştii.

„N-am nimic împotriva credinţelor ezoterice, dar cred că e timpul ca lucrurile să se calmeze. La început, gluma asta ne-a făcut să râdem, dar deja încep să iau lucrurile în serios", a declarat pentru „Le Figaro" Jean-Pierre Delord, primarul localităţii Bugarach. „Ce-am face dacă, înainte de ziua Z, 10.000 de «iluminaţi» ar lua muntele cu asalt?  Am găsit chiar o statuetă înconjurată de cristale, de ofrande şi de obiecte bizare... E prea mult. Nici nu se pune problema ca acest sat să se transforme într-un «templu solar»", a spus ferm Jean-Pierre Delord.

Provocări pentru localnici

Dacă unii caută doar spiritualitatea, alţii vor să-şi cumpere viaţa după 2012 şi sunt dispuşi să plătească sume enorme. La Bugarach, preţurile au explodat. „Le Parisien" scrie că dacă în urmă cu câţiva ani, un metru pătrat de teren costa 15 euro, acum a ajuns la 50. Recent, povestesc localnicii, o proprietate din sat a fost cumpărată de un străin cu un milion de euro, „un preţ incredibil pentru această regiune".

Unii se plâng că în aceste condiţii nu mai pot porni afaceri în domeniul agricol. Alţii încearcă însă să profite de pe urma turismului spiritual, pe care îl văd drept un motor pentru dezvoltarea economică locală. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite