Brazi modificaţi genetic să lumineze de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brazii pe care-i cumpărăm acum ar putea fi înlocuiţi în viitor cu unii strălucitori
Brazii pe care-i cumpărăm acum ar putea fi înlocuiţi în viitor cu unii strălucitori

Verificarea instalaţiei de lumini pentru pomul de Crăciun, înşirată prin casă pentru a vedea dacă mai funcţionează toate becurile, şi montatul ei în brad reprezintă una dintre corvezile perioadei de Sărbători.

O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, a descoperit însă că ne-ar putea scuti de această problemă. După brazii modificaţi genetic pentru a creşte mai repede, care rezistă mai mult şi cărora nu le cad acele, britanicii lucrează la realizarea unui pom cu crengi care luminează.

Bacterii luminoase

În ultimele luni, o echipă a universităţii a lucrat la acest proiect, identificând gene ale unei bacterii care pot fi transferate în celulele copacului. Britanicii au început cercetarea pe o bacterie care trăieşte în apa mării, în apropiere de Hawaii, se ataşează de corpul calmarilor şi creează o aură luminoasă albăstruie, protejându-l de prădători, pentru că-i confundă strălucirea cu cea a cerului, potrivit „The Telegraph". Cercetătorii au descoperit combinaţia genetică ce creează acest efect, au introdus‑o într-o altă bacterie cu care au umplut o eprubetă la lumina căreia se putea citi. Acum lucrează la transformarea luminii albastre în alte culori, adăugând proteine fluorescente.

Dacă aceste bacterii luminoase pot fi transferate în ADN-ul brazilor, echipa de cercetători a calculat că ar fi nevoie de 0,02% din energia absorbită prin fotosinteză pentru ca pomul să poată lumina asemeni unui bec. Iar dacă ar adăuga şi alte proteine, ar putea chiar să varieze intensitatea luminii pe parcursul zilei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite