Bolile tiroidei pot fi depistate din timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de iod şi disconfortul cotidian, alimentaţia deficitară, necunoaşterea primelor semne ale bolilor şi absenţa unui control medical favorizează problemele tiroidiene

Lipsa de iod şi disconfortul cotidian, alimentaţia deficitară, necunoaşterea primelor semne ale bolilor şi absenţa unui control medical favorizează problemele tiroidiene

Tiroida bolnavă afectează şi pulsul, tensiunea arterială, nivelul energetic şi al colesterolului, tonusul muscular, văzul, dar şi starea psihică.

Principalele manifestări sunt hipotiroidismul, caracterizat printr-un nivel insuficient de hormoni ce duc la încetinirea metabolismului, şi hipertiroidismul, constând în secreţia în exces a acestor hormoni.

Hipertiroidismul nu atacă la o vârstă anume

Situaţiile stresante cu care ne confruntăm zilnic, precum problemele de la locul de muncă sau din cadrul familiei, momentele în care dăm examene sau susţinem un discurs, chiar şi momentele în care ne aflăm într-un impas emoţional, ne afectează atât din punct de vedere psihic, cât şi fizic. Toate acestea influenţează în mare măsură apariţia diverselor boli endocrine.

Nu există o grupă de vârstă în care să se manifeste afecţiunile tiroidei. Între 20 şi 30% din populaţia României prezintă noduli tiroidieni - modificări în structura glandei tiroide, de natură malignă sau benignă.

Ţineţi cont de mâncarea bogată în iod

Deficitul de iod se manifestă la om de regulă prin mărirea în volum a glandei tiroide, apariţia guşei, dar şi prin creşterea numărului de avorturi la femei. Acest deficit mai stă şi la baza mortalităţii crescute la copii. "Cea mai frecventă afecţiune a tiroidei este boala Graves-Basedow, o afecţiune ereditară ca majoritatea bolilor tiroidei, declanşată de stresul resimţit în urma unor emoţii puternice. Boala se manifestă prin atacarea, de către sistemul de apărare, a propriei noastre tiroide", a precizat doctorul Coculescu, şef al secţiei de endocrinologie a Institutului Parhon. Tratarea bolnavilor ce suferă de o afecţiune a tiroidei nu se bazează doar pe prescrierea unui regim alimentar bogat în iod. De alimentaţia bogată în iod ar trebui să se ţină cont în mod preventiv, înainte de a se depista existenţa unei afecţiuni, potrivit dr. Dan Pereţianu, medic endocrinolog la Policlinica "Povernei".

Tratamentele afecţiunilor tiroidiene sunt dure

Adenomul este o altă problemă dezvoltată la nivelul glandei tiroide. De cele mai multe ori, această tumoră este benignă. În acest caz se observă o cantitate crescută de hormon T3 în organism.

Există două tipuri de terapii: una pe cale chirurgicală şi cealaltă cu iod radioactiv.

Alegerea tratamentului depinde de mărimea adenomului şi de vârsta pacientului. La cei sub 20 de ani este formal contraindicată terapia cu iod radioactiv. Dacă pacientul are peste 20 de ani şi un nodul mai mic de 5 centimetri, poate să dispună de radioterapie, în timp ce nodulul de dimensiune mai mare are de obicei indicaţie chirurgicală.

Ce mâncăm?

- Alimentele bogate în iod sunt: peştele, scoicile, creveţii, algele marine, legumele, fructele, laptele, carnea şi ouăle provenite de la animale care primesc hrană cu conţinut normal de iod.

- Alimentele care conţin substanţe antitiroidiene ce scad absorbţia de iod sunt varza, soia, fasolea, lintea, conopida.

- Suplimentarea alimentaţiei cu iod se face cu ajutorul sării iodate, a uleiului iodat şi a tabletelor de iodură de potasiu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite