Bolile provocate de aerul condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii spun că persoanele care petrec mult timp într-o cameră cu sistem de climatizare răcesc mai des Nevralgiile, virozele respiratorii şi conjunctivitele virale, toate pot fi

Medicii spun că persoanele care petrec mult timp într-o cameră cu sistem de climatizare răcesc mai des

Nevralgiile, virozele respiratorii şi conjunctivitele virale, toate pot fi consecinţele expunerii la aerul condiţionat. Medicul Ovidiu Chiriac, de la Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu (CMDTA) din Bucureşti, spune că săptămânal tratează zeci de pacienţi cu astfel de afecţiuni.

Pentru mulţi dintre noi, aerul condiţionat reprezintă o mână de ajutor în lupta cu temperaturile ridicate. Însă uneori suntem nevoiţi să plătim cu sănătatea noastră atmosfera răcoroasă creată de aerul condiţionat în maşină, la birou sau acasă. Medicii sunt de părere că ne îmbolnăvim din cauza modului în care folosim aparatele care răcesc aerul.

Interzis în camera copilului

"În situaţia în care aerul rece ne bate direct în ceafă, vor apărea contracţii involuntare şi persistente la nivelul musculaturii gâtului, dureri de cap şi otite medii. Pe de altă parte, dacă filtrele de aer ale aparatului sunt necurăţate, germenii prezenţi aici pot cauza conjunctivite virale - atunci când se depun pe pleoape şi boli respiratorii (rinite alergice, astm) - atunci când sunt inhalaţi. În plus, aerul condiţionat, cu toate că asigură o temperatură convenabilă, usucă atmosfera. Uneori, utilizarea excesivă a aparatului poate duce la paralizia nervului facial", explică dr. Ovidiu Chiriac. Potrivit acestuia, în camera copilului nu trebuie să existe astfel de aparate, deoarece organismul micuţilor se adaptează mai greu la schimbările de temperatură.

Aerul rece ne înţepeneşte spatele

Organismul nostru se stresează mai mult atunci când este supus unei variaţii de temperatură, de genul trecerii de la un mediu cald la unul răcoros. Nervii reacţionează în faţa acestui stres, motiv pentru care ne ia brusc durerea de cap. Mai mult, persoanele care petrec foarte mult timp în încăperile unde există aer condiţionat nu mai sunt capabile să se mai adapteze la temperaturile verii. Acestea se confruntă mai des cu răceli şi gripe. "Dacă intrăm transpiraţi într-o cameră răcoroasă, sigur răcim, deoarece acest lucru echivalează cu statul afară în vânt şi frig. În timp, expunerea directă la aerul rece favorizează apariţia suferinţelor coloanei vertebrale, precum lombosciatica şi lumbago acut", adaugă dr. Chiriac.

Sfaturi utile

- Aerisiţi camera înainte de pornirea aparatului de climatizare
- Temperatura din încăpere trebuie să se situeze în jurul valorii de 22-24 de grade
- Fluxul de aer rece nu trebuie să ajungă în direcţia noastră
- Aparatul trebuie să fie dotat neapărat cu termostat
- Curăţaţi regulat filtrele de aer
- Aerisiţi încăperea de mai multe ori pe parcursul zilei
- Nu amplasaţi aparatul în camera copiilor

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite