Boli specifice bărbaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căderea părului, afecţiunile prostatei şi ejacularea precoce afectează peste 50% din reprezentanţii părţii masculine. Există boli care îi afectează pe bărbaţi într-o mai mare măsură

Căderea părului, afecţiunile prostatei şi ejacularea precoce afectează peste 50% din reprezentanţii părţii masculine.

Există boli care îi afectează pe bărbaţi într-o mai mare măsură decât pe femei. Unele dintre ele sunt specifice părţii masculine. Cele mai frecvente sunt afecţiunile prostatei, ejacularea precoce, căderea părului, sforăitul şi probleme în distingerea culorilor.

l Incapacitatea de a distinge culori - un bărbat din 20 suferă de o diminuare a abilităţii de a distinge între anumite culori. Cele mai mari confuzii se fac între roşu şi verde, consecinţele acestui fapt fiind importante în cazul piloţilor, electricienilor, conductorilor de tren sau al celor care lucrează în industria modei. În majoritatea cazurilor, imposibilitatea de a distinge între două culori are cauze genetice.

Uneori ea este favorizată de apariţia degenerescenţei maculare (o afecţiune oculară) sau ca urmare a unor reacţii adverse ale medicamentelor. lAfecţiuni ale prostatei - prostata este o glandă de mărimea unei castane, localizată la intersecţia aparatului genital cu cel urinar. La unii bărbaţi, prostata îşi măreşte volumul atât de mult (adenom de prostată) încât apasă uretra.

Posibile simptome: usturimi la urinare, un jet de urină slab, trezitul în mijlocul nopţii pentru a merge la toaletă, senzaţia permanentă de urinare, picături de urină apărute între drumurile la toaletă. În cazul strangulării uretrei, se impune montarea unei sonde direct în vezică. Se estimează că unul din patru bărbaţi, de peste 50 de ani, suferă de mărirea prostatei. Intervenţia chirurgicală se recomandă în situaţia în care volumul prostatei este foarte crescut.

Cancerul de prostată este cea mai gravă afecţiune de care bărbaţii pot suferi. Boala este asociată unei diete bogate în grăsimi şi carne şi sărace în legume şi fructe, dar şi factorului ereditar. Simptomele nu apar imediat. Treptat pot apărea stări de disconfort cauzate de urinările frecvente, dureroase, însoţite de sânge, dureri în zona pelvisului şi a şoldurilor.

Diagnosticat timpuriu, cancerul de prostată poate fi tratat cu succes. Prevenţie: Consumaţi cel puţin cinci porţii de legume şi fructe pe zi, care să includă o cantitate mare de roşii. Reduceţi consumul de carne roşie, procesată. Motive de ceartă cu partenera l Ejaculare precoce - între 30% şi 40% din bărbaţi suferă de ejaculare precoce. Aceasta survine prea devreme, incontrolabil, în peste jumătate din actele sexuale ale unui bărbat. Nu este considerată o problemă dacă apare pe fondul unei stări de excitaţie extremă sau a oboselii şi a stresului acumulat.

Studii recente arată că unii bărbaţi au predispoziţie fiziologică către ejaculare precoce. lSforăit - statisticile arată că peste 30% din bărbaţi au obiceiul de a sforăi. Motivele sunt: abuzul de alcool sau de somnifere, obezitatea, alergiile, polipii nazali, răceli, fumatul şi dormitul pe spate.

Sforăitul cauzează oboseală pe timpul zilei, iritabilitate, nelinişte. Totodată, favorizează hipertensiune arterială, atacuri de cord şi accidente vasculare. Se impune evitarea consumului de alcool la ore înaintate, menţinerea unei greutăţi normale, folosirea unei perne mai înalte, evitarea dormitului pe spate, menţinerea umidităţii nazale cu ajutorul spray-urilor speciale.

l Căderea părului (alopecia) - psihologii spun că alopecia are un efect dramatic asupra încrederii de sine şi asupra propriei imagini. Ea apare din mai multe motive: anemia cauzată de deficitul de fier, activitatea slabă a glandei tiroide, infecţii ale scalpului, reacţiile adverse ale unor medicamente şi stresul. Este bine să vă asiguraţi că alopecia nu este cauzată de o boală şi de asemenea să observaţi dacă este însoţită şi de alte simptome.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite