„Blonda prostuţă“ - un stereotip greu de ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie frumoasă cu părul auriu este considerată de cele mai multe ori o persoană mai puţin inteligentă, indiferent de performanţele ei intelectuale. Blondele se confruntă cu un stereotip pe care degeaba încearcă să-l înlăture. Un lucru e clar: chiar şi asociate cu prostia, ele nu trec neobservate.

Dacă e blondă, nu e tocmai isteaţă. Este un şablon pe care foarte multe persoane - bărbaţi şi femei, deopotrivă - îl iau în braţe, fără să stea prea mult pe gânduri. Nici nu mai contează dacă ­este vorba despre culoarea naturală a părului sau nu.

Citiţi şi:

 James Bond, atras de brunete
Dan Negru, „pilot“ printre stewardese
SUA: Competiţia blondelor pentru resuscitarea dreptei
Blondele, la modă

În general, blondele nu trec neobservate. Asta pentru că, spun psihologii, în minţile oamenilor s-au întipărit şabloane ca „bărbaţii preferă blondele“ sau ca „blondele sunt mai amuzante“.

Avantaje şi dezavantaje

Alexandra are 32 de ani şi cu toate că este brunetă natural a ţinut neapărat să fie blondă. Îi este destul de greu să-şi menţină culoarea, dar consideră că merită efortul pentru că îi place cum îi stă.

„Investesc mulţi bani în părul meu. Nu e uşor să obţii o nuanţă de blond deschis şi să o menţii, mai ales dacă părul tău este închis la culoare. Dar, zic eu, merită. Bărbaţii se uită altfel la mine. Ca să nu mai spun că ajung să am tot soiul de avantaje mărunte. De pildă, mi s-a întâmplat ca, atunci când stăteam la diverse cozi la bancă, unii domni să mă lase în faţă“, povesteşte ea. Mărturiseşte însă că, din cauza culorii părului, a fost considerată deseori „prostuţă“.

„I-am surprins pe unii sau pe alţii zicând despre mine că sunt doar o blondă. Vroiau să spună c-aş fi cam tută. De-abia dacă mă cunoşteau“, spune Alexandra, adăugând că nu-i pasă de gura lumii. Claudia, o blondă naturală în vârstă de 28 de ani, este însă mai sensibilă la părerile celor din jur. „Eu nu mă vopsesc. Nu sunt ca domnişoarele astea pe care le vezi atârnând în faţa blocurilor prin cartiere... Toate oxigenate şi împodobite ca un pom de Crăciun. Când le auzi vorbind, îţi vine s-o iei la fugă“, se plânge Claudia.

Unele blonde se luptă cu prejudecăţile şi încearcă mereu să le demonstreze celor din jur că între succesul în carieră, de exemplu, şi culoarea părului nu există nicio legătură. Altele folosesc tocmai acest stereotip pentru a demonstra că sunt inteligente.

Terapie cu blonde

Aşa a făcut şi Asociaţia Blondelor din Letonia. La sfârşitul lunii mai a acestui an, peste 500 de femei cu părul auriu s-au adunat la Riga la un eveniment inedit: parada blondelor.

Îmbrăcate în roz, cu pletele în vânt, însoţite de căţeluşi îmbrăcaţi în hăinuţe haioase, blondele s-au gândit să aducă zâmbetul pe faţa letonilor împovăraţi de grijile financiare.

„A fost o idee foarte bună pentru a înveseli societatea în perioada crizei economice. Avem de gând să transformăm acest proiect ­într-un eveniment anual care să atragă turişti în ţara noastră“, a declarat Marika Gederte, membră a Asociaţiei Blondelor din Letonia.

Nu sunt catastrofale la volan

image


Majoritatea bărbaţilor consideră din start o blondă la volan drept o şoferiţă proastă. Cu toate acestea, un studiu făcut de o companie de asigurări din Australia a ajuns la concluzia că nu blondele au la activ cele mai multe accidente. Sondajul realizat de compania Suncorp arată că numai 56% din blonde au fost implicate în accidente de circulaţie.

Roşcatele sunt cele mai agitate şi nepricepute şoferiţe, în timp ce brunetele se descurcă de minune la volan. Numai 47% din acestea din urmă au fost implicate în accidente rutiere.

De ce nu asociem blondele cu inteligenţa?

Stereoptipul legat de prostia blondelor pare să-şi tragă seva din antichitate. Unii romani, dar şi unii greci, invidioşi pe culoarea părului vecinilor lor din nord, încercau să-şi decoloreze pletele. Numai că substanţele pe care le-ar fi folosit, foarte puternice, ar fi avut consecinţe şi asupra stării lor de sănătate mintală, afirmă cercetătorii.

image


Părul bălai ar fi fost asociat cu lipsa de inteligenţă şi în Evul Mediu. Cum cei din pătura socială de jos, care nu aveau şcoală, munceau câmpurile sub soarele arzător, părul lor ajungea în timp să se decoloreze.

Piatra de hotar

În 1953, a apărut filmul „Gentlemen Prefer Blondes“ („Domnii preferă blondele“), o ecranizare a romanului cu acelaşi nume publicat în 1925 de Anita Loos. Pelicula, cu Marilyn Monroe şi Jane Russell în rolurile principale, s-a dovedit un real succes. Numai că femeile cu părul auriu au început să fie asociate cu personajul blondei prostuţe interpretat de Marilyn.
Psihologul Lena Rusti afirmă că părul blond susţine imaginea unei femei tinere, fără experienţă.

image


„Acest fapt le poate crea bărbaţilor un sentiment de uşurinţă în exprimarea masculinităţii“, explică ea. Totodată, folosindu-se de această prejudecată, unii bărbaţi încearcă să-şi ascundă complexele de inferioritate. Acestui stereotip i-au căzut victime şi manechine celebre ale anilor ’90 precum Claudia Schiffer şi Karen Mulder (foto), care s-au confruntat deseori cu astfel de reacţii.

Subiect de dezbateri aprinse şi cercetări cu priză la public

Blondele sunt o mană cerească pentru cercetători. Orice studiu despre comportamentul doamnelor cu păr auriu sau despre modul în care sunt privite captează atenţia publicului. Totuşi, concluziile acestor cercetări nu vin să confirme stereotipurile despre blonde.

Un studiu publicat recent de cercetătorii britanici arăta că blondele nu prea au noroc în amor. Mai mult, acestea au cu 25% mai multe şanse decât roşcatele sau brunetele să pună bărbaţii pe fugă de la prima întâlnire. Motivele: vorbesc prea mult despre foştii iubiţi şi beau prea mult.

În urma unui alt studiu, s-a ajuns la concluzia că bărbaţii preferă blondele doar ca iubite. Când vine vorba de soţii, domnii optează pentru brunete. Cercetătorii au avut ceva de spus şi despre viaţa sexuală a blondelor, care nu ar fi tocmai de invidiat. Specialiştii germani au dat verdictul: roşcatele au parte de ceva mai multe momente fierbinţi.

„Paralizează“ creiere

Pe lângă faptul că au o viaţă mai puţin fericită, dacă le dăm crezare specialiştilor, blondele sunt vinovate şi pentru scăderea performanţelor intelectuale ale bărbaţilor.

Un studiu făcut de o echipă de experţi condusă de psihologul Thierry Meyer de la Universitatea Paris X-Nanterre, citat de „The Times“, arată că atunci când domnii întâlnesc o blondă, creierele lor „amorţesc“.

Cercetătorii consideră că bărbaţii ajung să se comporte stupid din cauză că sunt de părere că blondele nu ar da dovadă de o inteligenţă remarcabilă. „Acest fapt dovedeşte că, în general, oamenii care se confruntă cu stereotipuri se comportă conform acestora“, a conchis Meyer.

image


Marilyn, zeiţa blondelor

Actriţa Marilyn Monroe (1926-1962), sex simbol al secolului XX, este admirată şi astăzi de milioane de persoane din întreaga lume. Blonda care a stârnit imaginaţia bărbaţilor rămâne un reper pentru femei şi la aproape o jumătate de secol de la moartea sa. Deşi nu a fost prima blondă sexy din istoria cinematografiei, Marilyn este cea mai faimoasă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite