VIDEO Blestemul unui act de mare curaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la extaz la agonie: Peter Burkill a fost tratat ca un erou,  dar acum trăieşte  o perioadă cumplită
De la extaz la agonie: Peter Burkill a fost tratat ca un erou, dar acum trăieşte o perioadă cumplită

Un pilot britanic care a reuşit să salveze 152 de persoane de la moarte spune că familia sa ar fi fost mai fericită dacă el murea, pentru că ar fi fost despăgubită. În ianuarie 2008, Peter Burkill, pilotul avionului Boeing 777, BA38, a aterizat forţat pe aeroportul Heathrow din Londra.

A salvat 152 de persoane de la moarte. A evitat o catastrofă aviatică de proporţii. O lume întreagă l-a aplaudat. A fost invitat s-o întâlnească pe Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, notează „The Daily Mail". Numai că viaţa l-a încercat. La câteva zile după ce a prevenit accidentul, Peter Burkill, acum în vârstă de 45 de ani, a căzut victima unor zvonuri ce aveau să-i ştirbească reputaţia. S-a spus că nu el ar fi fost autorul actului eroic, ci copilotul său, John Coward.

Manevra care a salvat situaţia a durat 30 de secunde şi a venit în momentul în care motorul a cedat, iar avionul companiei British Airways se îndrepta spre sol. Peter a avut prezenţa de spirit să coboare flapsurile pentru a câştiga în înălţime. Doar că gurile rele au spus că el ar fi îngheţat de teamă şi că John ar fi fost cel care ar fi adus avionul la sol. În companie s-a vorbit despre asta câteva luni. Acum, Peter povesteşte cu amărăciune că loialitatea sa faţă de angajator, concretizată prin faptul că a aşteptat un raport oficial care să-l disculpe, i-a dăunat.

Rugăminţi zadarnice

„Dacă nu aş fi ajustat poziţia flapsurilor, avionul ar fi intrat în coliziune cu sistemul de aterizare de la sol şi, probabil, ar fi explodat. Colegii mei au rămas cu impresia că n-am făcut nimic să salvez aeronava", a declarat Peter pentru publicaţia britanică.

Pilotul i-a rugat pe şefii săi să explice tuturor ce s-a întâmplat. Au refuzat. L-au sfătuit să stea deoparte un timp. Ceea ce a şi făcut. A înlemnit când a a aflat că la un curs ţinut de un instructor de zbor se afirma că „pilotul Peter Burkill a încremenit la comandă".

În plus, săptămânile de aşteptare a raportului oficial s-au transformat în luni, iar absenţa lui alimenta zvonurile privind incompetenţa sa. În cele din urmă, documentul a sosit. Îl reabilita. Problema nu dispăruse întrucât raportul fusese trimis spre citire numai directorilor din companie. În mai 2008, Peter s-a întors la serviciu.

„Cel mai trist a fost când am auzit că unii membri ai echipajului nu mai vor să zboare cu mine pentru că le e frică", a mai spus Peter.

A început să-şi caute de lucru. Auzise că, începând cu 2009, compania aeriană Emirates angajează piloţi. În mai 2009, a luat decizia de a pleca în mod voluntar de la British Airways, primind în schimb o sumă de 130.000 de lire sterline. Regretă. Cei de la Emirates nu l-au angajat deoarece era prea bun, iar transportatorii asiatici i-au refuzat cererea de angajare din cauza superstiţiei potrivit căreia nu e bine să zbori cu un căpitan care a fost implicat într-un incident. A trimis zeci de cereri în ultimele 12 luni, dar nu a fost chemat nici măcar la un interviu.

O viaţă distrusă

Peter, tatăl a trei copii, este falit. În momentul de faţă, soţia sa, Maria, o fostă stewardesă în vârstă de 36 de ani, este cea care întreţine familia. Au fost nevoiţi să-şi vândă casa. „Uneori, cred că familiei mele i-ar fi fost mai bine dacă n-aş fi schimbat poziţia flapsurilor. Eu nu aş mai fi fost aici, dar ei ar fi fost scutiţi de grijile financiare. Compania i-ar fi despăgubit", spune pilotul.

Peter încearcă să lucreze pe unde poate. Şi-a dorit toată viaţa să zboare, dar nu mai speră. În urmă cu două zile, purtătorul de cuvânt al companiei British Airways a declarat că Peter Burkill este un erou. Dar pilotul se gândeşte serios s-o ia de la capăt în America.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite