Bioincinerarea, o nouă practică funerară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crematoriile convenţionale generează cantităţi enorme de dioxid de carbon
Crematoriile convenţionale generează cantităţi enorme de dioxid de carbon

Cei care n-au fost destul de prietenoşi cu mediul în viaţa de zi cu zi pot alege să treacă pragul morţii printr-o metodă eco. Americanii au inventat tehnica de incinerare care consumă de zece ori mai puţin combustibil decât arderea convenţională a cadavrelor.

Începând cu sicriele fabricate din carton reciclat, astfel încât în pământ să nu ajungă nicio substanţă chimică toxică, tot mai multe persoane caută soluţii pentru un loc de veci cât mai puţin poluant.

În prezent, o treime dintre americani şi mai bine de jumătate dintre canadieni aleg ca, după moarte, să fie incineraţi, scrie agenţia Reuters.

Hidroliza alcalină, procesul chimic de descompunere a corpului pe care adepţii acestuia îl numesc „bioincinerare", foloseşte de zece ori mai puţine gaze naturale faţă de incinerarea convenţională şi de trei ori mai puţină electricitate.

Concret, corpul este scufundat în apă, într-un spaţiu din metal inoxidabil. Pentru a descompune ţesuturile, sunt folosite căldură, presiune şi hidroxid de potasiu. În urma acestor procese rămân doar oasele, care, după ce sunt sfărâmate, sunt înapoiate familiei.

În acest fel, emisiile de dioxid de carbon sunt reduse cu până la 90%, iar mercurul nu se mai degajă în aer pentru că toate obiectele metalice, precum protezele de genunchi, sunt recuperate, iar apoi valorificate.

Metodele clasice, prea poluante

„Segmentul ţintă este alcătuit din acei oameni care preferă să cumpere, de exemplu, somon organic, crescut într-un mediu nepoluat şi hrănit cu mâncare de peşte fără chimicale în loc de somonul din fermele industriale convenţionale, sau din acele persoane care preferă să circule într-o maşină electrică", explică Paul Rahill, preşedintele crematoriului din cadrul companiei americane Matthews International Corp.

Reprezentanţii acesteia vor face lansarea oficială a „bioincinerării" în premieră mondială, în cadrul ceremoniei funerare pe care o vor ţine într-o casă din St. Petersburg, Florida.

Prin arderea tradiţională a unui cadavru se elimină în atmosferă aproximativ 400 de kilograme de dioxid de carbon - gazul cu efect de seră cel mai periculos pentru mediul înconjurător, considerat principală cauză a schimbărilor climatice - şi alte substanţe poluante ca dioxina sau vaporii de mercur, în cazul în care dinţii decedatului conţin plombe din argint.

În plus, fiecare proces de incinerare consumă la fel de multă energie ca o maşină ce călătoreşte pe o distanţă de 800 de kilometri.

Biserica se opune

Biserica Catolică din Statele Unite ale Americii nu susţine noua practică de incinerare, considerând că „nu este un mod respectabil de a scăpa de resturile unui om".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite