Becurile „clasice“, pe post de încălzitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filamentul generează multă căldură
Filamentul generează multă căldură

Siegfried Rotthäuser, un întreprinzător german, a descoperit o modalitate legală de a importa şi distribui becuri incandescente de 75 şi 100 de waţi în Uniunea Europeană – producându-le în China, importându-le sub denumirea de „încălzitoare de mici dimensiuni“ şi vânzându-le apoi ca „lămpi termice“, potrivit Reuters.

În prezent, legislaţia UE interzice vânzarea de becuri incandescente cu o putere mai mare de 60 de waţi, pentru a stimula eficienţa energetică. Omul de afaceri german, de profesie inginer, a studiat însă legislaţia comunitară şi şi-a dat seama că din moment ce becurile incandescente „clasice" produc mai multă căldură decât lumină (95% energie termică, faţă de doar 5% emisie de lumină), acestea ar putea fi vândute legal ca încălzitoare.

Pe site-ul www.heatball.de, proiectul este descris drept unul de „artă acţionistă" (termen inspirat probabil dintr-o serie de mişcări artistice din secolul al XX-lea) şi o formă de „rezistenţă faţă de legi implementate fără a recurge la procesele parlamentare şi democratice".

La un preţ de 1,69 euro bucata, becurile „încălzitoare" sunt deja un succes - primul lot, de 4.000 de bucăţi, s-a epuizat în doar trei zile. Rotthäuser s-a angajat să doneze 30 de eurocenţi din vânzarea fiecărui bec pentru salvarea pădurilor tropicale, proiect pe care îl consideră o modalitate mai bună de protejare a mediului decât investiţiile în becuri eficiente energetic, la fabricarea cărora se foloseşte mercur, un material toxic.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite