Bebeluşii digitali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii le deschid  bebeluşilor adrese de e-mail  chiar înainte ca aceştia să poată folosi  calculatorul Foto: SHUTTERSTOCK
Părinţii le deschid bebeluşilor adrese de e-mail chiar înainte ca aceştia să poată folosi calculatorul Foto: SHUTTERSTOCK

Un nou studiu arată că sugarii din zilele noastre sunt online chiar din timpul vieţii intrauterine. Părinţii încarcă pe internet fotografii ale bebeluşilor, le deschid conturi pe reţelele de socializare şi postează imagini cu ecografiile din timpul sarcinii.

Tradiţia de a veni în vizită cu braţele pline de cadouri şi de flori la familiile în care a apărut un nou membru tinde să dispară. Un nou studiu arată că prietenii şi rudele folosesc ceva mai la îndemână pentru a da ochii pentru prima dată cu un bebeluş recent venit pe lume: internetul. Mai bine de opt din zece copii au o „viaţă" online până la vârsta de doi ani, arată studiul citat de „The Daily Mail". Sub presiunea noilor tehnologii, părinţii încarcă pe diverse pagini de internet fotografii ale sugarilor, le deschid conturi pe reţeaua de socializare Facebook şi postează aici imagini ale acestora obţinute în urma ecografiilor realizate în timpul vieţii lor intrauterine. Conform studiului, aproximativ 4% din părinţi le creează copiilor lor nou-născuţi adrese de e-mail cu ani buni înainte ca micuţii să poată folosi un calculator.

Citiţi şi:

Absenţa  părinţilor  lasă urme toată viaţa

De ce nasc multe românce în străinătate

Părinţii, capul răutăţilor

Experţii susţin că prin realizarea unui profil online pentru un copil atât de mic, părinţii îl încurajează încă din leagăn să petreacă o importantă parte a vieţii pe internet. În aceste condiţii, specialiştii îi avertizează pe părinţi asupra informaţiilor pe care le difuzează pe internet despre micuţii lor care nu pot opta pentru intimitate. Studiul a presupus chestionarea a 2.200 de mame din Marea Britanie şi din alte ţări dezvoltate şi a fost coordonat de fima de securitate informatică AVG.

Datele colectate au scos în evidenţă faptul că 23% din copii sunt online chiar înainte de a se naşte, când mamele lor publică pe reţelele sociale imaginile obţinute la ecograf cu micuţii în timpul vieţii lor intrauterine. Aproximativ 37% din mamele chestionate au declarat că au încărcat pe internet fotografii cu copiii lor nou-născuţi. Până când aceştia au împlinit vârsta de doi ani, 81% din mame le-au postat fotografiile pe internet.
Graţie părinţilor, în jur de 4% din bebeluşi au deja un profil pe reţele de socializare cum ar fi Facebook sau MySpace.

Moda e şi mai în vogă în Statele Unite ale Americii, unde 92% din mame au postat deja pe internet imagini cu propriii copii până când aceştia au împlinit vârsta de doi ani. Mai bine de o treime dintre ele au făcut publice şi imaginile obţinute la ecografiile din timpul sarcinii, în timp ce 6% le-au creat celor mici profiluri de utilizatori pe reţelele sociale.

Avertismentul specialiştilor

Alarmant este răspunsul pe care femeile din SUA l-au dat atunci când au fost întrebate ce le-a motivat: 22% din ele au declarat că au dorit să adauge mai multe informaţii (conţinut) propriilor pagini de internet, în timp ce 18% au susţinut că nu au făcut altceva decât să urmeze exemplul prietenilor din reţeaua virtuală. Directorul executiv al AVG, J.R. Smith, s-a declarat şocat de faptul că aproape toţi copiii sunt online pe parcursul întregii lor vieţi, prezenţă pe care şi-o vor consolida atunci când vor creşte.

Chiar dacă înţelege bucuria celor care devin părinţi, precum şi dorinţa lor de a o împărtăşi cu cât mai multă lume, Smith îi avertizează pe adulţi: „În primul rând, realizaţi o istorie digitală care-l va urmări pe copilul vostru toată viaţa. Aşa că gândiţi-vă bine ce fel de «urme» vreţi să lase el şi ce va crede mai târziu despre informaţiile pe care le-aţi făcut publice. În al doilea rând, părinţii ar trebui să fie foarte atenţi la cine poate să vizualizeze imaginile cu micuţul lor. Din motive de securitate, ar fi bine ca accesul să fie limitat la membrii familiei şi la prietenii apropiaţi".

Prezenţi pe net înainte de naştere

23% din copii sunt online chiar înainte de a se naşte, mamele publicând pe internet imaginile obţinute la ecograf.

81% din mame au postat fotografiile copiilor lor pe internet până când aceştia au împlinit vârsta de doi ani.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite