Bătălia pentru „taxiul galben“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legendarele taxiuri de pe străzile oraşului New York vor trece curând de la modelul limuzină la maşini van. Oficialii metropolei americane au lansat în 2007 un program prin care se vor alege următoarele modele de taxi. Contractul pentru noile automobile trebuie semnat până în vară.

Taxiurile galbene din New York („Yellow taxi") sunt un simbol pentru oraşul vizitat anual de milioane de turişti. Potrivit site-ului Primăriei din New York, celebrele maşini de taxi au devenit parte din reţeaua de transport a oraşului încă din 1907.

De atunci, renumitele maşini galbene sunt poarta prin care turiştii pătrund în New York şi felul în care aceştia îşi fac o primă impresie. Într-un oraş cu 8,5 milioane de rezidenţi şi 45 de milioane de vizitatori anual, maşinile taxi actuale transportă aproximativ 240 de milioane de pasageri anual, potrivit datelor Taxi and Limousine Commission din New York.

Diferite, dar galbene

În competiţia lansată de Primărie şi de o parte din acţionarii actualelor firme de taxi se va alege, în următoarele săptămâni, un înlocuitor pentru celebrele limuzine galbene. Este pentru prima dată în istorie când oficialii oraşului caută modele proiectate special pentru a fi taxiuri. Chiar dacă peste doi ani maşinile taxi din New York vor arăta diferit, oficialii dau asigurări că vor fi tot galbene.

În cursă s-au înscris trei mari producători auto care au adus în competiţie maşini tip van - Karsan, Nissan şi Ford. Modelul câştigător, care va fi anunţat în prima jumătate a acestui an, ar urma să înlocuiască actualele maşini de taxi începând din 2013 şi va primi licenţă pentru 10 ani. Contractul, care valorează aproximativ un miliard de dolari, va fi semnat în vara acestui an.

Moartea limuzinelor Crown Victoria

Flota actuală a taxiurilor din New York este compusă din 16 modele diferite, construite de 9 producători auto – de la maşini sedan la minivan şi SUV hibrid. Niciunul nu a fost proiectat special pentru a fi taxi. Cele mai cunoscute taxiuri galbene sunt Ford Crown Victoria, 67%  fiind acest model. Totuşi, Ford a anunţat deja că va opri producţia acestui tip de maşină în 2011. Oficialii TLC spun că modelul nu era nici pe departe perfect: avea un consum mare şi nu era accesibil tuturor.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite