Băsescu şi-a justificat derapajele de limbaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat, ieri, la o reuniune OSCE destinată combaterii discriminării, Ungaria, Ucraina şi Serbia că nu aplică minorităţilor naţionale aflate pe teritoriul lor

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat, ieri, la o reuniune OSCE destinată combaterii discriminării, Ungaria, Ucraina şi Serbia că nu aplică minorităţilor naţionale aflate pe teritoriul lor acelaşi "tratament european" ca România.

"Modelul românesc de protecţie a minorităţilor naţionale este recunoscut pe plan european, dar, din păcate, acest tratament de tip european aplicat minorităţilor naţionale nu se regăseşte în state vecine României, cum ar fi Serbia, Ucraina sau Ungaria, pe teritoriul cărora există importante minorităţi româneşti", a spus Băsescu. El s-a plâns şi de faptul că cetăţenii români aflaţi pe teritoriul unor state cu "vechi tradiţii democratice" au fost ţinta unor campanii de presă xenofobe şi "negaţioniste". "Au reapărut, în diferite medii sociale, inclusiv în ţări cu vechi tradiţii democratice, atitudini rasiste, antisemite, xenofobe, negaţioniste. Cetăţenii români au fost uneori sursă, alteori ţintă a unor astfel de atitudini. Unele campanii de presă au găsit în prezenţa unor comunităţi româneşti din felurite state o sursă de speculaţie alarmistă şi de incriminare colectivă. Asemenea campanii de presă sunt greu de explicat în faţa opiniei publice interne", a afirmat şeful statului român. Băsescu şi-a exprimat însă speranţa că "revenirea României în cadrul familiei europene unite" va garanta demnitatea cetăţenilor români. Preşedintele Traian Băsescu a părut că, la această reuniune a OSCE, se justifică pentru faptul că a făcut-o "ţigancă împuţită" pe o jurnalistă. "E adevărat că, în focul controverselor politice, al disputelor sportive, putem comite derapaje verbale. Dincolo de ele, vă asigur însă că poporul român are o lungă tradiţie de bun-simţ şi de respect al diversităţii", a spus şeful statului.

Organizaţiile non-guvernamentale protestează

Mai multe organizaţii non-guvernamentale au protestat, în diverse moduri, faţă de limbajul folosit de Băsescu în ziua referendumului. Liga Pro-Europa, condusă de Smaranda Enache, a boicotat conferinţa OSCE, întrucât Băsescu nu şi-a cerut scuze publice pentru acel incident. În schimb, Alianţa Civică a Rromilor din România şi Fundaţia Soros România au preferat să depună, la conferinţa OSCE, două apeluri către preşedintele Traian Băsescu, pentru promovarea nediscriminării în media şi pe stadioane. Unul dintre apeluri, semnat de ambele organizaţii, este adresat, de asemenea, preşedintelui FRF, Mircea Sandu, şi Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării. Organizaţiile menţionate sunt interesate de ce nu au fost afişate mesaje antirasism în timpul finalei Cupei României la fotbal, din 26 mai, aşa cum era stabilit, în baza campaniei împotriva discriminării. În opinia celor două asociaţii, decizia de a nu pune în practică această etapă a campaniei este "un uriaş pas înapoi" în combaterea manifestărilor rasiste şi discriminatorii de pe stadioane.

Cel de-al doilea apel, semnat numai de Alianţa Civică a Rromilor din România, porneşte de la dezbaterea provocată involuntar chiar de preşedintele Traian Băsescu, la 19 mai, şi apreciază că incidentul a avut o urmare "pozitivă", şi anume orientarea atenţiei publice către clişee ale limbajului obişnuit în legătură cu rromii şi cu femeile.

E adevărat că, în focul controverselor politice, al disputelor sportive, putem comite derapaje verbale. Dincolo de ele, vă asigur însă că poporul român are o lungă tradiţie de bun-simţ şi de respect al diversităţii.
Traian Băsescu
preşedintele României

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite