Bărbaţii sunt de pe Venus, iar femeile, de pe Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În familiile din Statele Unite ale Americii, rolurile s-au inversat: dacă bărbaţii îşi doresc copii şi o viaţă tihnită, femeile optează pentru independenţă. Un studiu recent despre dragoste şi familie arată că americanii au idei moderne în ceea ce priveşte relaţiile de cuplu.

Percepţia despre rolurile în familie este diferită din cauza schimbărilor sociale masive din ultima perioadă, spun antropologii. „Am văzut încă de la începutul revoluţiei industriale că bărbaţii şi femeile devin egali din punct de vedere economic.

Dar acum am început să vedem din ce în ce mai mult că bărbaţii sunt interesaţi de dragoste şi de angajamente şi că femeile sunt interesate de a-şi păstra independenţa", afirmă Helen ­Fisher, antropolog la Universitatea Rutgers şi consilier ştiinţific la Match.com, site prin intermediul căruia au fost strânse datele.

Femeile îşi doresc propriul cont bancar

Studiul, citat de ­LiveScience, a luat în calcul părerile a 5.200 de persoane din SUA, cu vârste între 21 şi până peste 65 de ani. Chestionarul a cuprins peste 100 de întrebări despre relaţiile şi preferinţele lor. La cercetare au participat în proporţii egale persoane singure sau aflate într-o relaţie, din zona urbană şi din zona rurală, tineri şi bătrâni, homosexuali şi heterosexuali.

Rezultatele au scos la iveală câteva stereotipuri de gen. Dintre persoanele singure care nu au în prezent un copil sub 18 ani, 24% din bărbaţi spun că îşi doresc copii, comparativ cu 15% din femei. Tot bărbaţii sunt şi cei care au declarat că s-au îndrăgostit rapid şi nebuneşte: 54% spun că s-au îndrăgostit la prima vedere. 41% dintre femei au mărturisit acelaşi lucru.

Foarte mulţi dintre cei singuri au idei relativ moderne despre rolurile de gen. Întrebaţi dacă femeile ar trebui să fie îngrijitorul principal al unui copil, 49% din doamne au răspuns negativ, la fel ca 37% din domni. „Femeile sunt mult mai dornice să aibă spaţiul lor personal, sunt mai dornice să aibă propriul cont bancar, îşi doresc mai mult să petreacă o seară cu fetele în oraş decât îşi doresc bărbaţii să iasă cu prietenii", spune Fisher.

Căsătoria este amânată

Nici a fi singur nu mai e ce-a fost, arată studiul. Dintre persoanele singure cu vârsta între 21 şi 34 de ani, 62% din femei şi din bărbaţi vor să se căsătorească, 9% nu vor să facă acest pas, iar 29% nu ştiu sigur dacă vor lua această decizie. Aceste rezultate arată o schimbare extraordinar de mare faţă de anii '50 - '60, spune Stephanie Coontz, ­istoric social la Evergreen College din Washington.

„A fost o perioadă în care femeile se căsătoreau până la 20 de ani şi dacă nu o făceau până la 24 era puţin probabil să se mai întâmple. Oamenii care erau singuri după 25 de ani erau consideraţi devianţi, nevrotici, cu un comportament sexual inadecvat", spune Coontz.

Astăzi, adaugă ea, stigmatul singurătăţii s-a domolit, iar căsătoria şi chiar un al doilea mariaj au devenit mai comune şi printre cei mai în vârstă. Ca rezultat, spune ea, oamenii doresc să se căsătorească, dar nu se mai grăbesc atât de tare.

Şi sexul înainte de căsătorie este perceput diferit. Studiul a arătat că 77% din persoanele singure aprobă sexul premarital. Aproximativ 40% aprobă şi aventurile ocazionale, în timp ce 29% sunt de acord cu cele de-o noapte.

Prejudecăţile, în scădere

Aventurile de-o noapte nu sunt singurele care se pot termina cu o relaţie de durată. Atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cel al femeilor, 35% au declarat că s-au îndrăgostit de cineva de care, la început, nu erau atraşi.

Prejudecăţile sunt în scădere, doar 20% din bărbaţi şi 29% din femei spun că vor să găsească neapărat o persoană care să aibă aceeaşi origine etnică. Similar, doar 17% din bărbaţi şi 28% din femei cred că trebuie să găsească o persoană de aceeaşi religie. În comparaţie, 69% din persoanele singure au spus că fidelitatea este o condiţie foarte importantă ­într-o relaţie.

"Femeile îşi doresc mai mult să petreacă o seară cu fetele în oraş decât îşi doresc bărbaţii să iasă cu prietenii."
Helen Fisher
antropolog

77%
din persoanele singure aprobă sexul premarital, arată un nou studiu american.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite