Bărbaţii şi femeile văd dragostea la fel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expresia „Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile, de pe Venus“ este un mit. Un studiu publicat de cotidianul „The Daily Telegraph“ arată că ambele sexe reacţionează la fel când vine vorba de dragoste.

Profesorii Semir Zeki şi John Romaya de la University
College din Londra, Marea Britanie, au analizat activitatea creierului oamenilor îndrăgostiţi. Ei le-au cerut celor 24 de voluntari care au participat la studiu să privească fotografii cu partenerii lor, dar şi cu prieteni de acelaşi sex ca partenerul, pentru care nu aveau aceleaşi sentimente.

Voluntarii aveau între 19 şi 47 de ani, erau atât heterosexuali, cât şi homosexuali, iar relaţiile lor duraseră între 4 luni la 23 de ani. Jumătate dintre subiecţi erau de sex feminin, jumătate, de sex masculin. Toţi au declarat că sunt cu adevărat îndrăgostiţi de partenerii lor.

În timp ce voluntarii priveau fotografiile, cei doi medici le scanau activitatea creierului. Rezultatele au arătat un model foarte similar de activitate cerebrală între diferitele grupuri, care implica şi activarea zonelor corticale şi subcorticale. „Iubirea pasională este declanşată de un stimul vizual şi este o stare derutantă şi care consumă energie", explică profesorul Zeki.

Cercetătorii au realizat studiul după ce au constatat că în literatura de dragoste, de la Platon la Shakespeare, Dante sau Verlaine, sentimentele exprimate erau similare, indiferent dacă era vorba de relaţii heterosexuale sau homosexuale. Aceeaşi concluzie reiese şi din rezultatele studiului. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite